Smak zdrowej egzotyki Nowość: Czarna Fasola ROLNIK

23 września 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Czarna fasola od wielu dziesiątek, a nawet setek lat jest używana w kuchniach obu Ameryk. Szczególne uznanie przysmak ten znalazł w kuchniach brazylijskiej, meksykańskiej oraz kubańskiej.

Któż z nas nie słyszał o meksykańskich burrito i tacos? W Brazylii czarna fasola to podstawa dania o nazwie feijoada, czyli rodzaju gulaszu z czarnej fasoli uważanego w tym kraju z potrawę narodową. Teraz dzięki marce ROLNIK możemy przyrządzić te i inne specjały we własnej kuchni. Warto tego spróbować nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na wielorakie korzyści zdrowotne płynące ze spożywania czarnej fasoli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marka ROLNIK proponuje konsumentom nowość – fasolę czarną konserwową w puszce z ułatwiającym otwieranie mechanizmem easy-open. W opakowaniu znajdziemy 240g czarnego skarbu, który razem z zalewą waży 400g. Dzięki umieszczeniu nowości marki ROLNIK w zalewie unikniemy moczenia przysmaku, a tym samym oszczędzimy czas.

 

Wachlarz kulinarnych możliwości

Jednym z czynników, dzięki którym czarna fasola zawdzięcza swoja popularność jest jej uniwersalność. Czarny smakołyk może bowiem stanowić główny składnik zup, gulaszy, burgerów, sałatek, past kanapkowych a nawet ciast. Czarna fasola ROLNIK może być użyta do przygotowania dań wegetariańskich i wegańskich. Także osoby preferujące dania mięsne z powodzeniem przygotują mięsno-fasolowe gulasze, burgery czy zapiekanki.

 

Czarny skarbiec zdrowia

Nowość marki ROLNIK to skarbnica składników odżywczych korzystnie wpływających na   funkcjonowanie organizmu człowieka.

 

Spożywanie czarnej fasoli dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Dzieje się tak dzięki zawartym w czarnej fasoli flawonoidom, które pomagają kontrolować metabolizm tłuszczy oraz wpływają korzystnie na wydalanie cholesterolu. Czarną fasolę charakteryzuje także wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym groźnych dla  życia chorób serca. Dowiedziono, że dieta bogata w rozpuszczalny błonnik zmniejsza prawdopodobieństwo zatrzymania akcji serca oraz wylewu. Błonnik zawarty w czarnym smakołyku poprawia trawienie (przeciwdziała zaparciom), a skrobia (węglowodan złożony powoli uwalniany do krwi) zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku i redukuje napady głodu.

 

Przeciwutleniacze w akcji

Czarna fasola ROLNIK jest bogata w przeciwutleniacze oraz substancje działające przeciwzapalnie, które odgrywają istotną rolę w ochronie przeciwnowotworowej, szczególnie dotyczy to nowotworu okrężnicy. Naukowcy dowodzą także, że antyoksydanty zawarte w czarnej fasoli pomagają zapobiegać zmianom DNA oraz mutacji genów – w ten sposób zmniejsza się ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

 

Mikroelementy i spółka, czyli lepsze samopoczucie jesienią i zimą

Czarna fasola to roślina strączkowa obfitująca w liczne witaminy i minerały – kwas foliowy, magnez, żelazo fosfor oraz witaminy z grupy B. Obecność tych składników w diecie warunkuje: poprawne działanie układu nerwowego, regulację poziomu ciśnienia krwi, syntezę białek i odpowiednią kontrolę poziomu cukru we krwi oraz walkę ze zmęczeniem. Szczególną uwagę warto zwrócić na obecność w czarnej fasoli witaminy B1 (tiaminy), która usprawnia zdolność logicznego myślenia i przyśpiesza gojenie się ran. Skuteczną profilaktyką jesienno-zimowego obniżenia nastroju może być spożywanie czarnej fasoli również dlatego, że zawiera ona inny decydujący o dobrym samopoczuciu składnik – kwas foliowy.

 

Gęsta, rozgrzewająca zupa z czarnej fasoli –  w sam raz na jesienne i zimowe chłody

         Składniki:

 

  • 2 puszki fasoli czarnej ROLNIK
  • szklanka wody
  • ¼ szklanki drobno pokrojonej białej cebuli
  • ¼ szklanki drobno posiekanej dymki
  • ¼ szklanki drobno pokrojonej papryki
  • ¼ szklanki pokrojonych grzybów (dowolnych)
  • 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól
  • mielona papryka (ostra)
  • kminek

 

Przygotowanie:

  1. Puszkę nieodsączonej czarnej fasoli zblendować w szklance wody do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Cebule, grzyby, paprykę oraz czosnek podsmażyć na oleju kokosowym.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, dodać czarną fasolę (z blendera), delikatnie mieszać na małym ogniu.
  4. Dodać druga puszkę czarnej fasoli, sól, paprykę mieloną oraz kminek. Ponownie wymieszać.

 

 

Cena w sklepie:

Fasola czarna ROLNIK (425ml) –  2,60 zł