Czy mająca już tysiące lat chińska kuchnia powinna trzymać się tradycyjnych receptur czy ewoluować, oferując nowe modyfikacje smaków? W serii „Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni”, tytułowy bohater podróżuje w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Odwiedzi emigrantów, posiadających własne restauracje i receptury, w których tradycyjne potrawy tworzą miks z lokalnymi składnikami, odkrytymi poza ojczyzną.
Gok Wan to znany na świecie stylista, projektant mody i prezenter telewizyjny. W nowej serii Nat Geo People ta niezwykła medialna osobowość podąży za swoją wielką pasją – jedzeniem. Chociaż urodził się i wychował w angielskim Leicester, chińskie korzenie, a przede wszystkim kuchnia, są mu bardzo bliskie. Stało się tak za sprawą ojca, prowadzącego własną orientalną restaurację, któremu Gok pomagał w pracy już w wieku 8 lat. Jednakże jego podejście do gotowania nieco różni się od podejścia ojca – uważa on bowiem, że chińska kuchnia, przygotowywana poza Państwem Środka, powinna rozwijać się, czerpiąc inspiracje z lokalnych dobrodziejstw.
W tej sześcioodcinkowej serii, Gok postanawia wyruszyć na wyprawę dookoła świata, odwiedzając chińskie społeczności, żyjące poza krajem ojczystym, by odkryć ich styl przygotowywania rodzimych potraw. Pozna emigrantów – restauratorów z Europy, Azji i Australii – sprawdzając, jakie potrawy serwują swoim klientom. To oni pokażą mu wizję tworzenia jedzenia fusion – w chińskim stylu – jednak bez użycia tradycyjnych składników. Dzięki nim Gok wytworzy własne pomysły na potrawy, które będą odzwierciedlały jego osobowość, ale także chińskie dziedzictwo kulinarne.
„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni”, premierowe odcinki w poniedziałki, od 19 września, o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People.