Szakszuka to pyszne i proste danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej. Jest idealne zarówno na pożywne śniadanie, jak i szybki obiad.
Składniki na 2 porcje:
4 jajka
1 kiełbasa
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
4 pomidory
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Świeża bazylia
Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę z czosnkiem. Dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez 3 minuty. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę. Do cebuli z kiełbasą i czosnkiem dodaj pomidory – smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko. Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią i pieprzem. Podawaj z grzankami. Smacznego!