Atopowe zapalenie skóry – czy zmiana diety może pomóc?
Atopowe zapalenie skóry to uciążliwa choroba, która pojawia się w wieku dziecięcym i trwa nieraz całe życie. Ma podłoże alergiczne – organizm chorego reaguje gwałtownie na kontakt z nieszkodliwymi czynnikami. Kurz, detergenty, sierść zwierząt czy nawet niektóre produkty spożywcze mogą potęgować przykre dolegliwości. U osób dotkniętych tym schorzeniem pojawiają się zaczerwienienia i podrażnienia skóry, która dodatkowo jest przesuszona i przeraźliwie swędzi. Objawy te utrudniają chorym normalne życie. Czy zmiana diety może pomóc?
Niestety, na atopowe zapalenie skóry nie wynaleziono jeszcze lekarstwa. Leczenie polega na łagodzeniu objawów w okresie zaostrzeń choroby oraz utrzymywaniu dobrego stanu skóry w momentach, gdy AZS przechodzi w stan remisji. Chory może sobie pomóc, stosując kosmetyki do skóry atopowej oraz przestrzegając odpowiedniej diety.
Atopowe zapalenie skóry – przyczyny
Atopowe zapalenie skóry to uwarunkowana genetycznie choroba alergiczna. Jak wszystkie alergie, AZS jest nieprawidłową odpowiedzią organizmu na kontakt z nieszkodliwym czynnikiem środowiskowym. Alergenami mogą być środki czystości, detergenty, sierść zwierząt, kurz czy niektóre pokarmy (zboża, mleko, banany, truskawki, jajka i inne). Układ odpornościowy chorego w odpowiedzi na zetknięcie się z substancją, którą uznał za groźną, wytacza ciężkie działa. Wytwarza przeciwciała IgE, które zapoczątkowują szereg reakcji prowadzących do powstania stanów zapalnych. Skóra atopika traci wtedy ochronne właściwości, które zawdzięcza lipidowej barierze. Staje się sucha i swędząca, a także podatna na działanie wszelkich szkodliwych substancji.
Przykre objawy AZS
Skóra osoby z atopowym zapaleniem skóry staje się zaczerwieniona i przesuszona. Pojawia się uporczywe swędzenie, które skłania atopika do drapania się. Niestety, prowadzi to do powiększenia powierzchni zmian skórnych i sprzyja zakażeniom bakteryjnym. Naskórek dodatkowo grubieje i łuszczy się, pojawiają się grudki, pęcherze i ranki. Typowo AZS pojawia się na twarzy, szyi oraz zgięciach łokci i kolan, jednak czasem zmiany obejmują całe ciało chorego. Te przykre symptomy na przemian nasilają się i wycofują. Zazwyczaj choroba wraca, gdy atopik jest narażony na stres lub ma styczność ze szkodzącymi mu alergenami. Często zdarza się, że atopowemu zapaleniu skóry towarzyszą objawy astmy i kataru siennego, co dodatkowo jest uciążliwe dla chorego.
Pielęgnacja atopowej skóry
Skóra atopika wymaga szczególnej pielęgnacji. Chory powinien stronić od zwykłych mydeł, szamponów czy płynów do kąpieli. Istotne jest też unikanie chlorowanej wody oraz zakurzonych, zadymionych lub klimatyzowanych pomieszczeń. Wszystkie te czynniki mogą pogorszyć stan atopowej skóry. Aby odpowiednio o nią dbać, atopik może stosować emolienty – natłuszczające i nawilżające preparaty, które przeznaczone są dla osób z AZS. Wszelkie środki higieny, takie jak balsamy czy mydła, chory powinien kupować w aptece. Należy wybierać produkty przeznaczone dla cery atopowej, ponieważ używanie zwykłych hipoalergicznych preparatów może zaostrzyć objawy. Szkodliwa bywa także wysoka temperatura, która prowadzi do pocenia się i przegrzewania skóry. Przewiewne ubrania oraz stosunkowo niska temperatura w domu atopika to konieczność. Symptomy choroby pogarszają się także pod wpływem silnego stresu, dlatego chory powinien zadbać o relaks i odpoczynek.
Czy zmiana diety może pomóc?
Jeszcze do niedawna uważano, że dieta nie ma żadnego związku z atopowym zapaleniem skóry. Na szczęście dziś już wiadomo, że sposób żywienia to jeden z ważniejszych czynników oddziałujących na nasilenie tej choroby. Po pierwsze, należy usunąć z menu wszelkie produkty, które mogą uczulać atopika. Najczęściej są to produkty mleczne i sojowe, jajka, zboża, wszelkie orzechy, owoce cytrusowe, ryby oraz artykuły zawierające konserwanty i barwniki. Poza dietą eliminacyjną warto zastosować żywienie antyhistaminowe. Niektóre produkty, takie jak czekolada, ser czy pomidory, sprzyjają produkcji histaminy. Substancja ta odpowiada za nasilenie reakcji alergicznej i dlatego warto ograniczyć jej wytwarzanie poprzez właściwe żywienie. Produkty, które zazwyczaj sprzyjają atopikom to kasza jaglana, bogaty w kwasy omega-3 olej lniany, olej z wiesiołka, jabłka czy suszone owoce. Reakcja organizmu na różne produkty jest jednak kwestią indywidualną. Każdy chory powinien sam odkryć, co mu szkodzi, najlepiej pozostając pod nadzorem doświadczonego lekarza.
Więcej informacji i porad na temat atopowego zapalenia skóry znajdziecie na portalu Mojealergie.pl