Zupa marchewkowo-pomarańczowa wg Buni

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 2 górne udka ( spore ) z kurczaka
  • 6 sporych marchewek
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra
  • 1 pomarańcza
  • sok z pomarańczy do smaku ( ok. 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku )
  • sól
  • cukier
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • mielony pieprz do smaku
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 18 %
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 3 szklanki wody

file1273399647

Obrać warzywa .Włożyć do garnka warzywa , mięso, Bulionetkę i zalać wodą. Gotować ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Wyjąć wszystko z wywaru a wywar przecedzić. W innym garnuszku roztopić masło. Wrzucić rozgniecione marchewki  1 odłożyć razem z selerem i pietruszką ), obrany , oczyszczony z błonek i pokrojony drobno miąższ z pomarańczy i dusić kilka minut mieszając. Dolać 1 ½ szklanki bulionu. Zagotować . Rozdrobnić blenderem ( nie musi być dokładnie – mogą pozostać drobne kawałki pomarańczy i marchewki ). Doprawić do smaku sokiem z pomarańczy ( ok. ½ szklanki ), solą i cukrem, mielonym pieprzem. Wlać śmietankę.

Podawać jako krem do popicia lub z  makaronem ryżowym penny. Dekorować zieloną natką pietruszki i plasterkiem pomarańczy .

Pozostały bulion i mięso użyć do zrobienia drugiego dania np. gotowanego kurczaka w jakimś sosie lub panierowanego i obsmażonego (wtedy z reszty buliony użyć jako bazę dla zupki krem do popicia)

Seler, pietruszkę i odłożoną marchewkę użyć do zrobienia sałatki na kolację np. z odrobiną makaronu ryżowego gotowanego do zupy i czymś co jest w lodówce ( kawałek wędliny, ryby wędzonej,  sera żółtego czy jajko na twardo ).