Halibut miodowo-pieprzowy
Artykuł zewnętrzny
Smaku nadaje marynata na bazie miodu i kolorowego pieprzu.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 dzwonka halibuta
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 trawa cytrynowa ( marynowana lub kawałek skórki cytrynowej )
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- olej z pestek winogron ( lub inny jakiego się używa )
Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu , 2 łyżek oleju , szczypty soli mielonego pieprzu i ziarnistego pieprzu . Polać ułożone w pojemniku dzwonka halibuta , dołożyć trawę cytrynową i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym czasie kilka razy obracać .
Na patelni rozgrzać olej .
Halibuta wyjąć z marynaty , osuszyć , oprószyć mąką i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i wrzucić wyłowiony z marynaty pieprz ziarnisty i trawę cytrynową .
Podałam z ryżowym makaronem Tagliatelle .