Halibut miodowo-pieprzowy

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smaku nadaje marynata na bazie miodu i kolorowego pieprzu.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 dzwonka halibuta
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 trawa cytrynowa ( marynowana lub kawałek skórki cytrynowej )
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • olej z pestek winogron ( lub inny jakiego się używa )

Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu , 2 łyżek oleju , szczypty soli mielonego pieprzu i ziarnistego pieprzu . Polać ułożone w pojemniku dzwonka halibuta , dołożyć trawę cytrynową i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym czasie kilka razy obracać .

Na patelni rozgrzać olej .

Halibuta wyjąć z marynaty , osuszyć , oprószyć mąką i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i wrzucić wyłowiony z marynaty pieprz ziarnisty i trawę cytrynową .

Podałam z ryżowym makaronem Tagliatelle .

file1273397989