„Soki i koktajle świata” – kilka przepisów
Beata Pawlikowska
Edipresse Książki, premiera 17 lutego 2016 r.
Koktajl leśny
Z polskiej kniei i z tropikalnej dżungli. Połączenie kwaskowatych, orzeźwiających borówek ze słodkim, kremowym smakiem bananów. Leśne połączenie dwóch światów z zieloną nutą łąki.
• garść truskawek
• garść czarnych jagód albo borówek
• 1 banan
• 2 listki świeżej bazylii
Zmiksuj z dodatkiem kilku łyżek wody.
Koktajl z melona i moreli z bazylią
• 5 moreli
• 2 jabłka
• kilka listków świeżej bazylii
Wyciśnij sok z jabłek (ze skorką i pestkami). Zmiksuj sok w blenderze, stopniowo dodając pozostałe składniki.
Sok z buraków i śliwek
• 1 jabłko
• 1 burak
• 2 marchewki
• kilka świeżych śliwek węgierek
Jabłko i śliwki ze skorką, buraki i marchewki obrane – wyciśnij sok w wyciskarce albo sokowirowce. Najlepiej wypić od razu.
Książkę „Soki i Koktajle świata” Beaty Pawlikowskiej możecie kupić w sklepie www.hitsalonik.pl