„Soki i koktajle świata” – kilka przepisów

3 marca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

SOKI I KOKTAJLE SWIATA OKLADKA 3D_v1_72dpi lekka

Beata Pawlikowska

Edipresse Książki, premiera 17 lutego 2016 r.

Koktajl leśny

Koktajl lesny
Z polskiej kniei i z tropikalnej dżungli. Połączenie kwaskowatych, orzeźwiających borówek ze słodkim, kremowym smakiem bananów. Leśne połączenie dwóch światów z zieloną nutą łąki.
• garść truskawek
• garść czarnych jagód albo borówek
• 1 banan
• 2 listki świeżej bazylii
Zmiksuj z dodatkiem kilku łyżek wody.

Koktajl z melona i moreli z bazylią

Koktajl z melona i moreli z bazylia• pół melona
• 5 moreli
• 2 jabłka
• kilka listków świeżej bazylii
Wyciśnij sok z jabłek (ze skorką i pestkami). Zmiksuj sok w blenderze, stopniowo dodając pozostałe składniki.

Sok z buraków i śliwek

Sok z burakow i sliwekBurak to bardzo niedoceniony warzywo. W Polsce używamy go głównie do robienia barszczu albo surówki. Tymczasem w Kolumbii, Wenezueli, Brazylii i innych krajach Ameryki Południowej kawałki buraka są prawie zawsze obecne na stoiskach owocowych, gdzie przygotowuje się soki I koktajle. Burak po prostu pasuje do wszystkiego. I jest pyszny!
• 1 jabłko
• 1 burak
• 2 marchewki
• kilka świeżych śliwek węgierek
Jabłko i śliwki ze skorką, buraki i marchewki obrane – wyciśnij sok w wyciskarce albo sokowirowce. Najlepiej wypić od razu.

Książkę „Soki i Koktajle świata” Beaty Pawlikowskiej możecie kupić w sklepie www.hitsalonik.pl