Zdrowe chipsy? I to zielone? Jarmuż na wiele sposobów ;)

8 stycznia 2016, dodał: satinka
Artykuł zewnętrzny

Jarmuż – najstarsza odmiana dzikiej kapusty.

Do jarmużu przyznam, nie mogłam się długo przekonać, wiedziałam, że jest on bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Ostatnio stał się niezwykle „modny” i jak by bardziej zauważony i popularny. Zalecany przy niedoborach żelaza, alergii, i co minie przekonało najbardziej warzywo mało kaloryczne. To również wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, błonnika, witamin i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). W porównaniu do kapusty zawiera kilkadziesiąt razy więcej witaminy A oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza. Ponadto zawiera flawonoidy i związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwutleniacze pomocne przy zapobieganiu procesom starzenia, czy polisacharydy i polifenole używane w leczeniu alergii, może uchronić także Twój organizm przed chorobami oczu (np. zapobiega powstawaniu tzw. kurzej ślepoty czy zespołowi tzw. suchego oka). Warzywo bardzo znane i uznawane w świecie wegetarian, i wegan, wykorzystywane bardzo często do dań obiadowych jak i przekąsek czy przystawek. Wbrew pozorom, nie jest warzywem prostym „w obsłudze” i apetycznym na pierwszy rzut oka – ma grube liście, które bywają twarde, a dla niektórych nawet gumowate. Ma także lekko gorzkawy smak, który wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu (które ja ciągle nabywam)
Należy pamiętać, żeby przyrządzać go np. jak brokuły, czyli gotować na parze przez 3-4 minuty. Wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości antynowotworowe

Kilka sposobów przyrządzania jarmużu.

Jarmuż przyrządza się podobnie do szpinaku. To znaczy, że można go spokojnie podsmażyć, ewentualnie zblanszować. Dodaje się go do sałatek i przygotowuje z ryżem czy kaszą.

Na surowo, na przykład w sałatce – jarmuż nie musi być gotowany, wystarczy go pozbawić twardych części, sprawnie pokroić w cienkie wstążki, a doda naszej sałatce trochę twardości i lekko gorzkiego posmaku. Świetnie komponuje się z cytryną i z intensywnymi smakami żółtych, długo dojrzewających serów.

Gotowany – jeżeli surowy jarmuż jest dla nas za twardy, można go podgotować – zyskuje wtedy na miękkości i delikatności. Wystarczy 20 minut, by stał się doskonałą bazą dla wielu potraw.

W zupie – wyjątkowa twardość jarmużu czyni z niego doskonały składnik zup. Nie rozpada się jak większość zielonych warzyw i zachowuje swój kształt.

Z makaronami – doskonale uzupełni delikatność makaronu.

Jak chipsy – lepsze niż te ziemniaczane (i zdrowsze!), wystarczy porwane w małe kawałki i umyte liście jarmużu wrzucić do piekarnika rozłożone na papierze do pieczenia, skropione oliwą z oliwek, solą lub ulubionymi przyprawami. Zapiec przez 10-15 minut w 170 stopniach. Efektem są uzależniające, chrupiące i słone chipsy z jarmuży które to właśnie przyrządziłam, były przesmaczne.