Suszone figi bez konserwantów – nowość od HELIO Natura

8 stycznia 2016, dodał: zaneta2015
Artykuł zewnętrzny

Figa ze smakiem

3

 

Pisano o nich już w Biblii, wspominał o nich Homer w Iliadzie i Odysei, były ulubionymi owocami Kleopatry. W jednym z miast starożytnej Grecji zabroniono eksportu tych pyszności, aby nie pozbawić mieszkańców ich cudownych właściwości. O czym mowa? O figach, których zasłużona sława trwa do dnia dzisiejszego.

Linia bakalii bez konserwantów HELIO Natura została poszerzona o figi suszone. Nowość HELIO Natura jest dostępna w 150-gramowym opakowaniu i w przeciwieństwie do większości fig suszonych dostępnych w sprzedaży, są to figi w swoim naturalnym, nieściśniętym w krążek, kształcie. Dzięki temu figi suszone  HELIO Natura zachowują swoją naturalną dorodność, mięsistość oraz kształt, a swój kolor zawdzięczają naturalnemu procesowi suszenia bez konserwantów.

Słodki smak fig suszonych HELIO Natura sprawi, że staną się one zdrową, uwielbianą przez dzieci alternatywą dla słodyczy, a dorośli oprócz smaku docenią szereg właściwości prozdrowotncyh smakołyku.

2

 

Okrągły owoc pożądania

Suszone figi są skarbnicą korzystnie działających na organizm człowieka składników odżywczych, w tym spożywanego w za małym stopniu błonnika, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu oraz działa korzystnie na układy krążenia oraz trawienia.

 

Docenić figi suszone

Figi suszone są owocami o rosnącej popularności, jednak wciąż w porównaniu z innymi owocami suszonymi wiedza o ich zaletach jest dość skromna. Warto zatem poznać kilka faktów związanych ze słodką pysznością.

100g fig suszonych HELIO Natura zawiera prawie 2 razy więcej błonnika niż 100g suszonych śliwek uważanych powszechnie za wyjątkowo bogate w ten składnik;

spośród owoców suszonych to właśnie figi są najobfitszym źródłem wapnia, który przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, utrzymania zdrowych zębów i kości, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych;

100g fig suszonych zawiera prawie 3 razy więcej potasu niż taka sama ilość fig świeżych. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni. Ten mikroelement wspomaga także utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

figi suszone znajdują się w czołówce najzasobniejszych w fosfor owoców suszonych;

zdarza się, że figi suszone pokryte są delikatnym białym osadem, który może być mylnie kojarzony z pleśnią. W rzeczywistości  jednak jest to skrystalizowany naturalny cukier.

Energia dla wszystkich

Figi suszone mają działanie wzmacniające i są zalecane osobom aktywnym, zarówno fizycznie jak i umysłowo, niezależnie od wieku. Powinny stanowić składnik menu sportowców o rożnym stopniu wytrenowania, uczniów, studentów oraz wszystkich osób chcących się zdrowo odżywiać. Energia (77 kcal w porcji 25g) dostarczona wraz z suszonymi figami jest szybko i łatwo przyswajalna, dlatego te owoce polecane są rekonwalescentom. W suszonych figach znajdziemy również żelazo pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, oraz przyczyniające się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, które szczególnie mocno dopada nas w okresie zimowym i nie pomaga w realizacji noworocznych postanowień.

 

Figlarna figa kulinarna

Suszone figi HELIO Natura to nie tylko propozycja na przekąskę. Nowość bakaliowego potentata można wykorzystać w sałatkach i ciastach, a dania z mięsem, kozim lub pleśniowym serem otrzymają dzięki suszonym figom oryginalny „przełamany” smak. Jeżeli będziemy chcieli zachwycić gości czymś prostym, a jednocześnie naturalnym i efektownym, można dodatkowo nadziać figę (w przypadku HELIO Natura umożliwia to jej naturalny kształt), np. migdałami prażonymi solonymi. Taka przekąska cieszy się dużą popularnością w rejonach Morza Śródziemnego, co z pewnością ociepli klimat karnawałowej prywatki.

 

Odświeżająca sałatka z sałatą i figami suszonymi HELIO Natura

 

Składniki:

  • 6-8 liści sałaty,
  • figi suszone HELIO Natura – opakowanie
  • pomidory suszone w oliwie – 400g,
  • oliwa z odsączonych pomidorów,
  • świeży ogórek,

 

Wykonanie:

Sałatę umyć, porwać na małe kawałki, dodać pokrojonego w kostkę ogórka (bez skórki). Figi suszone oraz pomidory suszone pokroić w kostkę, dodać do „zieleniny”. Wymieszać, polać oliwą ze wcześniej odsączonych pomidorów. Można doprawić ulubionymi przyprawami.

 

Orientacyjna cena półkowa:

 2

Figi suszone HELIO Natura (150g) – ok. 10 zł

   

Zapraszamy na www.helio.pl oraz www.facebook.com/HelioBakalie