Smażony łosoś z salsą z mango

3 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

mNGO
Przepis: Reza

Składniki:

6x220g fileta z łososia norweskiego ze skórą
szczypta płatków chilli do każdego fileta
1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia

Mango salsa:

2 dojrzałe owoce mango pokrojone w kostkę
1 czerwona cebula porządnie posiekana
czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek
2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek
1 płaska łyżeczka cukru
sól
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. By zrobić salsę, wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Odstaw na bok.
2. Przypraw filety solą i płatkami chilli.
3. Porządnie rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem
4. Dodaj oliwę i usmaż partiami filety. 2 minuty na stronę bez skóry i 3 minuty na stronę ze skórą. Skórka ma być fajnie chrupiąca.
5. Zdejmij z patelni i serwuj na talerzu. Na górę dodaj salsę i zieleninę, na jaką tylko masz ochotę.

 

 

Bajeczne Święta i Nowy Rok z Jenny i Rezą
„Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków. Uczcij Nowy Rok ucztą godną króla. Brzmi jak bajka? Jeżeli masz takich nauczycieli, jak Jenny Morris i Reza Mahammad, wszystko jest możliwe.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z „Bajecznej akademii kulinarnej”.

Emisja odcinków, z których pochodzą przepisy: 21, 23, 24 i 25 grudnia, godz. 17:30.
O Polsat Food Network

Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne
i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna
z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji.
W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu.
W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji.
Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.