Czym są superfoods i jakie mają właściwości?
W obecnych czasach coraz więcej osób zaczyna dostrzegać błędy w swoim żywieniu, które mogą prowadzić do rozmaitych chorób. Mieszanie dużych ilości tłuszczu wraz z cukrami, prowadzi do chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, miażdżyca czy otyłość. Ponadto, złe żywienie może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Aby poprawić stan zdrowia oraz odporność organizmu, warto włączyć do swego modelu żywienia pokarmy, które charakteryzują się prozdrowotnymi własnościami. Tego typu pokarmy są nazywane superfoods.
Superżywność dla każdego
Myśląc o superfoods wiele osób wyobraża sobie pokarmy, które z reguły albo są trudno dostępne, albo bardzo drogie. Nie jest to prawdą, gdyż na miano superżywności zasłużyły pokarmy, które codziennie są wykorzystywane w każdej kuchni. Aby dostać się na tę zacną listę, dany pokarm musi wykazywać własności, które pozwalają zwalczać choroby bądź wzmacniają odporność organizmu.
Poprzez wykorzystanie takich składników w potrawach, można wspomóc leczenie alergii, miażdżycy, cukrzycy czy stanów depresyjnych. Tego typu pokarm zawiera najczęściej liczne witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy i białka, enzymy czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Żywność najczęściej jest pochodzenia naturalnego i pozbawiona jakichkolwiek operacji przetwórczych. Superfoods najczęściej powinno spożywać się na surowo, ponieważ wtedy zostają zachowane najcenniejsze składniki.
Szybka lista zakupów
Co ciekawe, bardzo dużo produktów, które są zaliczane do superżywności, jest bardzo dobrze znanych. Zaliczają się do nich owoce, warzywa, nasiona czy orzechy. Warto również wspomnieć o roślinach oraz produktach pochodzenia pszczelego. Na liście superżywności można wyróżnić m.in:
Jagody goji – stają się coraz popularniejsze i można znaleźć je w coraz większej liczbie supermarketów. Owoce te posiadają bardzo dużą ilość witaminy C, która ma duży wpływ na odporność człowieka.
Czosnek i inne warzywa cebulowe – znane są przede wszystkim ze względu na swe szerokie działanie bakteriobójcze. Warzywa tej rodziny posiadają flawonoidy, które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu.
Kefir – jest to napój, który ma swoje początki w Rosji. Wytworzony jest ze sfermentowanego mleka, jednak w smaku jest lekko kwaśny. Jego największą zaletą jest to, iż posiada bardzo dużo probiotyków, które wzmacniają odporność oraz działają bardzo dobrze na układ trawienny.
Jabłka – znajdują się w nich substancje takie jak pektyny, witamina C czy antocyjany, które zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, a co za tym idzie, zapobiegają chorobom serce. Ponadto, mogą łagodzić objawy alergii czy astmy.
Aloes – w swoim składzie posiada wiele substancji leczniczych. Są to między innymi steroidy naturalne, składniki antybiotykowe oraz aminokwasy i składniki mineralne. Jest to składnik znany już od czasów starożytnych i szeroko wykorzystywany na przykład w kosmetyce.
Nie ulega wątpliwościom, że superżywność powinna znaleźć się w menu wszystkich tych, którzy preferują zdrowe odżywianie gdyż jej działanie może w jeszcze większym stopniu usprawnić działanie diety. Ponadto, osoby które nie przywiązują zbytniej uwagi do tego, co jedzą mogą w ten sposób bez wielkiego wysiłku, polepszyć stan swojego zdrowia.
opr: naturalnemetody.pl.