Cebulowa zupa-krem z piwem i serowymi grzankami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
– cebula – 300 g
– ciemne piwo – 200 ml
– tłuszcz – 80 ml
– Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 opakowanie
– woda – 200 ml
– bagietka – 1 sztuka
– ser gruyere – 100 g
– parmezan – 100 g
– śmietana – 100 ml
– czosnek – 1 ząbek
– cukier – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz i pokój w piórka, następnie zarumień na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do niej 4 łyżki cukru i smaż aż się skarmelizuje.
2. Do cebuli wlej piwo i razem zagotuj.
3. 200 ml wody i 100 ml śmietany wymieszaj dokładnie rózgą z Francuską zupą cebulową Knorr nadającą wyrazistego smaku cebuli. Następnie przelej do cebuli z piwem. Przypraw ziołami i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zostaw na ogniu przez 5 minut a potem zmiksuj blenderem na gładki krem.
4. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, ułóż na blasze piekarnika i zapiecz na rumiany kolor.
5. Cebulową zupę-krem rozlej do miseczek, a na wierzchu poukładaj grzanki. Całość posyp obficie serem.
6. Tak przygotowane porcje zupy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiecz aż ser się roztopi.