Cebulowa zupa-krem z piwem i serowymi grzankami

14 października 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:
– cebula – 300 g
– ciemne piwo – 200 ml
– tłuszcz – 80 ml
– Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 opakowanie
– woda – 200 ml
– bagietka – 1 sztuka
– ser gruyere – 100 g
– parmezan – 100 g
– śmietana – 100 ml
– czosnek – 1 ząbek
– cukier – 4 łyżki

Cebulowa zupa-krem z piwem i serowymi grzankami2

Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz i pokój w piórka, następnie zarumień na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do niej 4 łyżki cukru i smaż aż się skarmelizuje.
2. Do cebuli wlej piwo i razem zagotuj.
3. 200 ml wody i 100 ml śmietany wymieszaj dokładnie rózgą z Francuską zupą cebulową Knorr nadającą wyrazistego smaku cebuli. Następnie przelej do cebuli z piwem. Przypraw ziołami i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zostaw na ogniu przez 5 minut a potem zmiksuj blenderem na gładki krem.
4. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, ułóż na blasze piekarnika i zapiecz na rumiany kolor.
5. Cebulową zupę-krem rozlej do miseczek, a na wierzchu poukładaj grzanki. Całość posyp obficie serem.
6. Tak przygotowane porcje zupy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiecz aż ser się roztopi.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...