Domowe lody – przepisy na letnie orzeźwienie
Ciepło, cieplej, gorąco! Gdy ukrop leje się z nieba myślimy tylko o tym by złapać szybko lody i zatopić się w ich chłodnej słodyczy! Jeśli chcesz wiedzieć co jesz, koniecznie przygotuj je w domu. Dzięki temu możesz kontrolować ilość cukru, owoców, nie wspominając o konserwantach.
Zasady przygotowania
W maszynce do lodów: Po przygotowaniu masy należy ją schłodzić przez noc w lodówce. Następnie przelać do maszynki. Po 20-40 minutach (w zależności od modelu lub lodów) przełóż do foremki i włóż do zamrażalki. Można też lody jeść od razu, ale będą bardziej plastyczne i mniej ścięte.
Bez maszynki: Masę nalewamy do foremki i wkładamy do zamrażalki. Co kilkadziesiąt minut mieszamy żeby uniknąć krystalizacji.
Zastosuj te zasady po przygotowaniu lodów zaprezentowanych poniżej.
Lody bananowo-orzechowe
- 4 dojrzałe banany, mrożone
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka zmielonej laski wanilii
- 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
Banany kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy wszystkie składki w misce (poza orzechami) i miksujemy blenderem. Dodajemy orzechy i mieszamy za pomocą łyżki.
Jagodowe
- 2 szklanki grubo posiekanych jagód
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
- 1 (150 ml) mleko zagęszczone
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/8 łyżeczki soli kuchennej
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
Połącz jagody, 2 łyżki cukru i wody w rondelku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut , często mieszając.
Dodaj skondensowane mleko i następne 5 składników, wymieszaj.
Truskawka z bazylią
- 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
- 1 (150 ml) mleko zagęszczone
- 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego
- 2 łyżki cukru
- 1/8 łyżeczki soli kuchennej
- 1 (500 gram) pojemnik świeżych truskawki, grubo posiekanych
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
Mieszamy sześć pierwszych składników i odstawiamy na dwie godziny.
W tym czasie miksujemy truskawki z bazylią i sokiem z cytryny. Łączymy z mleczną mieszanką.
Lody bardzo czekoladowe
- śmietanka kremówka – 170 ml
- mleko – 270 ml
- czekolada gorzka – 100 g
- cukier puder – 5 łyżek
Czekoladę rozpuszczamy.
Do czekolady dodajemy cukier puder. Mieszamy, wystudzamy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo śmietanę łączymy z masą czekoladową.
Źródło: Przepisy na widelcu
Lody truskawkowe
- Truskawki – 200 g
- Mleko – 190 ml
- Czekolada gorzka – 2 kostki
- Śmietana kremówka – 120 ml
- Cukier puder – 50 g
Truskawki blenderujemy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy mleko, cukier i masę truskawkową.
Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy.
Źródło: Przepisy na widelcu
Lody waniliowe
- śmietana kremówka – 150 ml
- mleko – 350 ml
- cukier puder – 50 g
- dżem mandarynkowy – 3 łyżki
- musli – 3 łyżki
Śmietanę miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy schłodzone mleko, cukier puder. Miksujemy. Po zamrożeniu dekorujemy płatkami i dżemem.
Źródło: Przepisy na widelcu
Wodne lody pomarańczowe
- gęsty jogurt naturalny – 200 ml
- pomarańcze – 3 szt.
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- musli – 1 garść
Z pomarańczy wyciskamy sok sokowirówką.
Z jednej ścieramy skórkę.
Mieszamy w miseczce schłodzony jogurt, sok, cukier.
Nalewamy do pojemnika. Odkładamy na noc. Podajemy posypane musli.
Źródło: Przepisy na widelcu
Kawowo-ciasteczkowe
- 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
- 1 (150 ml) mleko zagęszczone
- 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego
- 2 łyżki cukru
- 1/8 łyżeczki soli kuchennej
- 3 łyżki likieru kawowego
- szklana pokruszonych ciasteczek
Wymieszaj pierwsze sześć składników, a następnie zamróź. Gdy masa będzie pół płynna dodaj ciasteczka i likier, wymieszaj, dokończ mrozić.
Cytrynowe z krakersami
- 3-4 cytryny
- 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
- szklanka kruszonych krakersów
Wyciśnij sok z cytryn. Zmiksuj razem z mlekiem, a następnie zamróź. Gdy masa będzie pół płynna dodaj krakersyi likier, wymieszaj, dokończ mrozić.
Waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- 2 1/2 łyżki, cukru waniliowego
- 1 pudding waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1 (300 g) mleka w proszku
- 1/2 szklanki jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wymieszać cukier z pudingiem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki.
zobacz również:
Szybki i prosty przepis na lody
Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!
Dania z grilla – różne przepisy
Włoskie desery – przepisy na najpopularniejsze i klasyczne słodkości