Domowe lody – przepisy na letnie orzeźwienie

2 lipca 2015, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Ciepło, cieplej, gorąco! Gdy ukrop leje się z nieba myślimy tylko o tym by złapać szybko lody i zatopić się w ich chłodnej słodyczy! Jeśli chcesz wiedzieć co jesz, koniecznie przygotuj je w domu. Dzięki temu możesz kontrolować ilość cukru, owoców, nie wspominając o konserwantach.

Zasady przygotowania

W maszynce do lodów: Po przygotowaniu masy należy ją schłodzić przez noc w lodówce. Następnie przelać do maszynki. Po 20-40 minutach (w zależności od modelu lub lodów) przełóż do foremki i włóż do zamrażalki. Można też lody jeść od razu, ale będą bardziej plastyczne i mniej ścięte.

Bez maszynki: Masę nalewamy do foremki i wkładamy do zamrażalki. Co kilkadziesiąt minut mieszamy żeby uniknąć krystalizacji.

Zastosuj te zasady po przygotowaniu lodów zaprezentowanych poniżej.

Lody bananowo-orzechowe

  • 4 dojrzałe banany, mrożone
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka zmielonej laski wanilii
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Banany kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy wszystkie składki w misce (poza orzechami) i miksujemy blenderem. Dodajemy orzechy i mieszamy za pomocą łyżki.

Jagodowe

  • 2 szklanki grubo posiekanych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
  • 1 (150 ml) mleko zagęszczone
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli kuchennej
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny

Połącz jagody, 2 łyżki cukru i wody w rondelku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut , często mieszając.

Dodaj skondensowane mleko i następne 5 składników, wymieszaj.

Truskawka z bazylią

  • 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
  • 1 (150 ml) mleko zagęszczone
  • 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/8 łyżeczki soli kuchennej
  • 1 (500 gram) pojemnik świeżych truskawki, grubo posiekanych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny

Mieszamy sześć pierwszych składników i odstawiamy na dwie godziny.

W tym czasie miksujemy truskawki z bazylią i sokiem z cytryny. Łączymy z mleczną mieszanką.

Lody bardzo czekoladowe

z logo2

 

  • śmietanka kremówka – 170 ml
  • mleko – 270 ml
  • czekolada gorzka – 100 g
  • cukier puder – 5 łyżek

Czekoladę rozpuszczamy.
Do czekolady dodajemy cukier puder. Mieszamy, wystudzamy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo śmietanę łączymy z masą czekoladową.

 

Źródło: Przepisy na widelcu

Lody truskawkowe

final

 

  • Truskawki – 200 g
  • Mleko – 190 ml
  • Czekolada gorzka – 2 kostki
  • Śmietana kremówka – 120 ml
  • Cukier puder – 50 g

Truskawki blenderujemy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy mleko, cukier i masę truskawkową.
Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy.

Źródło: Przepisy na widelcu

Lody waniliowe

  • śmietana kremówka – 150 ml
  • mleko – 350 ml
  • cukier puder – 50 g
  • dżem mandarynkowy – 3 łyżki
  • musli – 3 łyżki

final
Śmietanę miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy schłodzone mleko, cukier puder. Miksujemy. Po zamrożeniu dekorujemy płatkami i dżemem.

Źródło: Przepisy na widelcu

Wodne lody pomarańczowe

final

  • gęsty jogurt naturalny – 200 ml
  • pomarańcze – 3 szt.
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • musli – 1 garść

Z pomarańczy wyciskamy sok sokowirówką.
Z jednej ścieramy skórkę.
Mieszamy w miseczce schłodzony jogurt, sok, cukier.
Nalewamy do pojemnika. Odkładamy na noc. Podajemy posypane musli.

Źródło: Przepisy na widelcu

Kawowo-ciasteczkowe

  • 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
  • 1 (150 ml) mleko zagęszczone
  • 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/8 łyżeczki soli kuchennej
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • szklana pokruszonych ciasteczek

Wymieszaj pierwsze sześć składników, a następnie zamróź. Gdy masa będzie pół płynna dodaj ciasteczka i likier, wymieszaj, dokończ mrozić.

Cytrynowe z krakersami

  • 3-4 cytryny
  • 1 (400 ml) mleko skondensowane słodzone
  • szklanka kruszonych krakersów

Wyciśnij sok z cytryn. Zmiksuj razem z mlekiem, a następnie zamróź. Gdy masa będzie pół płynna dodaj krakersyi likier, wymieszaj, dokończ mrozić.

Waniliowe

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 łyżki, cukru waniliowego
  • 1 pudding waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 (300 g) mleka w proszku
  • 1/2 szklanki jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wymieszać cukier z pudingiem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki.

 

zobacz również:

Szybki i prosty przepis na lody

Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!

Dania z grilla – różne przepisy

Włoskie desery – przepisy na najpopularniejsze i klasyczne słodkości