5 sposobów na wykorzystanie trawy pszenicznej

15 czerwca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

O właściwościach trawy pszenicznej można mówić bez końca – działa alkalizująco, dotleniająco i antyoksydacyjnie. Co więcej, wspomaga trawienie, procesy odchudzania oraz reguluje ciśnienie. Jak można korzystać z tych dobroczynnych właściwości na co dzień?

puregreen_trawa

1. Trawa do… żucia!

Wystarczy uciąć garść młodej trawy pszenicznej i po prostu zacząć przeżuwać, nie dłużej niż 5 minut, a następnie wyjąć z ust. Podczas żucia, wydobywa się z niej sok, który wzmacnia system immunologiczny i dostarcza organizmowi wiele witamin. Ten sposób polecany jest szczególnie osobom rozpoczynającym przygodę z trawą pszeniczną – dzięki temu przyzwyczają się do jej smaku.

 2. Witaminowa moc koktajli

Do zrobienia podstawowej wersji energetycznego napoju, wystarczy wrzucić dowolną ilość trawy do sokowirówki, uruchomić ją i cieszyć się zdrowym sokiem. Najlepiej użyć w tym celu sokowirówki wolnoobrotowej, aby nie przegrzać soku. Taką funkcję mają np. wyciskarka Hurom GD lub ręczna wyciskarka Lexen Healthy Juicer 3G.

Jeśli jednak nie posiadamy odpowiedniego sprzętu, ale np. mamy w swojej kuchni blender, wystarczy pół szklanki wody i spora garść trawy pszenicznej. Powstałą papkę należy przetrzeć na sitku, aby pozbyć się pozostałości trawy, a następnie przelać do szklanki i wypić.

Ciemnozielony kolor i charakterystyczny smak takiego napoju nie dla każdego mogą być odpowiednie. Można jednak śmiało dodać do niego ulubione owoce lub warzywa (np. ananas, jabłko, seler, szpinak, jarmuż) i stworzyć energetyczny koktajl, np. na dobre rozpoczęcie dnia.

3. Zdrowy dodatek do wielu dań

Trawę pszeniczną w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Poza koktajlami, można ją dodać również do pasztetów, farszów, past, sosów, placków i wielu innych. Pamiętajmy jednak, że trawa pszeniczna nie powinna być zbyt mocno podgrzewana, gdyż traci wówczas wiele cennych składników.

Trawa, jak wiele innych ziół i roślin, idealnie nadaje się do suszenia i zmielenia. Można ją więc użyć jako sproszkowaną przyprawę – nadamy wówczas potrawie głęboki, zielony kolor. Roślinę do samodzielnego wyhodowania w domu, jak i organiczną, sproszkowaną trawę pszeniczną można bez problemu zakupić w sklepach internetowych, np. na www.sklep.puregreen.pl.

4. Naturalny kosmetyk

Okazuje się, że trawa pszeniczna doskonale działa na nasz organizm nie tylko od środka, ale też przy zastosowaniu jej bezpośrednio na skórę. Przede wszystkim eliminuje podrażnienia, łagodzi poparzenia słoneczne, napina wiotką skórę. Działa też kojąco na skaleczenia, ukąszenia, owrzodzenia czy oparzenia. Wystarczy nałożyć ją w postaci ciepłego kompresu, pulpy lub świeżo wyciśniętego soku bezpośrednio na skórę lub na gazę, którą owiniemy dane miejsce.

Trawa dodana do ciepłej wody podczas kąpieli, dostarczy naszej skórze składników odżywczych, a także uruchomi procesy detoksykacyjne. Takie kąpiele polecane są osobom zmagającym się z alergią skórną, łuszczycą czy trądzikiem. Ponadto, rozgnieciona trawa nałożona na skórę głowy przed użyciem szamponu, łagodzi podrażnienia i eliminuje uczucie swędzenia.

5. Pomoc w zasypianiu

Niewiele osób wie o tym, że trawa pszeniczna, postawiona obok łóżka, sprzyja lepszemu zasypianiu. Trawa, podobnie jak inne rośliny, uwalnia do powietrza tlen, ale też dobroczynne jony ujemne, pozwalające na spokojny sen. Nawet, jeśli nie wierzymy w zbawienną moc trawy pszenicznej, dlaczego by nie spróbować?

Jak założyć własna uprawę

Uprawa jest banalnie prosta i nie trzeba Być doświadczonym ogrodnikiem. Więcej o tym jak się zabrać do założenia swojej domowej uprawy trawy pszenicznej można przeczytać tutaj.