Morwa biała suszona HELIO Natura

16 kwietnia 2015, dodał: Malwina
Artykuł zewnętrzny

W poszukiwaniu słodkiej alternatywy dla popularnych słodyczy, warto sięgnąć po nową na polskim rynku morwę białą suszoną HELIO Natura. Dzięki nowej propozycji z linii HELIO Natura nie będziemy zmuszeni do rezygnacji ze słodkiego smaku, a jednocześnie zadbamy o swoje zdrowie.

morwa_bia_a_suszona_HELIO_natura_biale_tlo_Skarb odkryty na nowo

Morwa biała jest rośliną osiągającą 10 metrów wysokości. Pochodzi z Chin, a w Europie zaczęto ją uprawiać od XI wieku. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu morwa biała była w Polsce popularnym owocem wykorzystywanym zarówno w medycynie ludowej jak i codziennym spożyciu. Wyglądem przypomina jeżyny, a jej słodki smak od zawsze kusił dzieci, które chętnie sięgały po nią jako słodką przekąskę zrywaną prosto z drzewa podczas podwórkowych zabaw. Owoce morwy białej są bowiem jadalne, a ich słodki smak zachęcał nie tylko najmłodszych, ale też starsze łasuchy. Obecnie panujący trend sięgania po produkty naturalnie zdrowe i tradycyjne sprawia, że ten skarb Natury odkrywany jest na nowo.

Morwa biała HELIO Natura

Suszona morwa biała to kolejna propozycja w linii owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura. Opakowanie utrzymane jest w kolorze białym z charakterystycznymi zielonymi listkami podkreślającymi naturalny charakter linii. Na opakowaniu producent zamieścił tabelę z zawartością składników odżywczych produktu w wygodnej do porównania z innymi produktami dawce 100g, a także rekomendowanej dla osoby dorosłej dziennej porcji 25 g.

Nowość HELIO Natura można jeść same jako przekąskę, dodać do owsianki, musli, koktajli, a nawet wypieków. Ze zdrowej nowości HELIO Natura rodzice mogą uczynić zamiennik słodyczy dla swoich pociech – dodatkowym atutem będzie apetyczny odgłos chrupanych owoców! Zmarzluchy wykorzystają morwę białą HELIO Natura do przyrządzenia rozgrzewających naparów i herbat ziołowo-owocowych. Morwa biała HELIO Natura to owoce ponadprzeciętnej wielkości.

Same zalety!

Morwa biała hamuje rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych (glukozy), które wchłaniają się do krwi. Morwę wyróżnia także niska zawartości sodu oraz wysoka zawartość błonnika. Morwa biała suszona HELIO Natura odpowiada zatem na potrzeby osób prowadzących zdrowy tryb życia.

MulWhi75_thumbnail

Pyszna i zdrowa przekąska

Wśród pozostałych walorów zdrowotnych morwy białej, można także wspomnieć, że morwa biała jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza oraz błonnika. Zawarte w niej żelazo pomaga w prawidłowej produkcji krwinek i hemoglobiny, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Morwa biała HELIO Natura należy do żywności o niskiej zawartości sodu – taka żywność pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Witamina C zawarta w morwie białej pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, dziąseł oraz zębów. Witamina C dostarczona w nowości HELIO pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz odpornościowego.

Pozytywny wpływ morwy na ludzki organizm był znany już chińskim uzdrowicielom. Używali ich przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy nerek i anemii, także łagodzenia objawów stresu oraz uspokojenia ciała. Współczesna medycyna potwierdza, że spożywanie suszonych owoców morwy przywraca pożądany poziom glukozy oraz pozytywnie wpływa na prawidłowy proces trawienia węglowodanów.

Ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych cukrów ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce morwy, miele je na mąkę i używa jako dodatku do potraw – taki pomysł wykorzystania nowości HELIO na pewno zainspiruje zwolenników filozofii Slow Food. Suszone owoce morwy są tam również wykorzystywane jako nieodzowny składnik diety podczas dalekich podróży, jako pożywienie wzmacniające i regenerujące siły.

Orientacyjna cena w sklepie:
Morwa biała suszona HELIO Natura (60g) – 8,99 zł