Już za kilka dni obchodzić będziemy Święta Wielkiej Nocy. W tym tygodniu poświęcamy czas nie tylko na refleksję i zadumę, lecz także coraz intensywniej przygotowujemy się do uroczystych świątecznych posiłków. Obowiązków jest wiele, a czasu coraz mniej. Jak zdążyć z przygotowaniami i cieszyć się atmosferą świąt w rodzinnym gronie?
Możesz znaleźć czas na wszystko
Przed świętami zazwyczaj mamy wrażenie, że brakuje nam czasu – na zakupy, sprzątanie i gotowanie. Działamy w pośpiechu i chaosie, a później jesteśmy po prostu… przemęczone. Tymczasem kluczem do sukcesu jest po prostu dobry plan! Nie warto wszystkiego odkładać na ostatnią chwilę. Przygotowania rozłożone w czasie, w które można zaangażować pozostałych domowników. Mając taką strategię i działając krok po kroku, z pewnością niewiele będzie w stanie nas zaskoczyćJ
Kuchnia pełna świątecznych aromatów…
Nie tylko domowymi porządkami, malowaniem pisanek czy dekorowaniem wnętrz można (i należy!) zająć się odpowiednio wcześniej. Również w kuchni niektóre świąteczne dania, by zyskały pełnię swojego smaku, warto przygotować z wyprzedzeniem. Pieczone mięsa, słodkie keksy i makowce – to pyszności, które mogą czarować swoim aromatem już na dwa dni przez Wielkanocą. Idealną propozycją do świątecznego menu jest marmurkowa babka z bakaliami. Prosta w przygotowaniu, efektowna, z zaskakującą cytrynową i waniliową nutką, pysznymi rodzynkami i żurawiną….
Dzięki takim smakołykom, w kuchni już na kilka dni przed Świętami będzie gwarno i radośnie. Kuszące aromaty nastrajają pozytywnie, integrują całą rodzinę, choć… czasem trzeba pilnować przygotowanych dań, by dotrwały do Świąt!:)
Przepis na wielkanocną babkę marmurkową z bakaliami
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g prawdziwego masła
250 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia Appetita Domowe Sekrety
1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety
Sok z ½ cytryny (lub limonki)
4 jajka
4 łyżeczki kakao
0,5 opakowania Żurawiny suszonej Siesta
0,5 opakowania Rodzynek sułtanek Siesta
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko i dodać proszek do pieczenia. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
Następnie utrzeć masło (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej) z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny (lub limonki) oraz cukrem wanilinowym. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą pałką z resztą składników.
Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę z kakao i rodzynki sułtanki, do drugiej mąkę bez kakao oraz żurawinę.
Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180’C.
Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.