Przepisy na wielkanocne jajka

27 stycznia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Składniki:
– 8 jajek
– 200 g sera żółtego
– 200 ml śmietany 36%
– 50 ml wody
– 150 gramów gotowanej szynki
– 1 Fix Spaghetti Carbonara Knorr
– 1 łyżeczka margaryny
– 1 łyżka natki pietruszki
– 4 łyżki bułki tartej
– pieprz
– gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i skrój w plastry. Pokrój szynkę w plasterki, a ser zetrzyj. Kilka plasterków jajka i szynki odłóż do dekoracji.
2. Do szklanki wsyp Fix i dodaj do niego wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz – wszystko wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Przygotuj żaroodporne naczynie i natrzyj je tłuszczem. Naprzemiennie układaj w nim jajka, szynkę oraz ser. Wszystkie warstwy starannie polewaj sosem.
4. Zapiekankę posyp bułką tartą i udekoruj paskami szynki i jajka.
5. Nagrzej piekarnik do 175°C i wstaw zapiekankę na około 25 minut. Najlepiej podawać ją na ciepło z natką posiekanej pietruszki.

1zapiekszynka

Jajka w koszulce na szpinaku

Składniki:
– 2 jajka
– 200 g świeżego szpinaku
– 2 łyżki octu
– 2 łyżki margaryny
– 2 ząbki czosnku
– Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj, a następnie osusz szpinak.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuść margarynę i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę.
3. Dodaj szpinak oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, wszystko razem wymieszaj. Po chwili odstaw patelnię na bok.
4. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie dodaj ocet i mieszaj, aż powstanie „wir”, wtedy wrzuć jajko do wody. Gotuj je przez 2-3 minuty.
5. Szpinak ułóż na talerzu i połóż na nim jajko. Potrawę można podawać także z tostami albo ze świeżo podsmażonym, chrupiącym boczkiem.

1szpinak

Jajka zapiekane w kokilkach

Składniki:
– 200 g wędzonego łososia
– 6 jajek
– 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
– 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
– 1/4 opakowania masła
– 100 g sera pikantnego
– pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj łososia na jednolitą konsystencję, dodaj ketchup oraz starty ser.
2. Posmaruj kokilki masłem i wbij do nich jajka. Nałóż na nie farsz.
3. Do garnka nalej wodę i delikatnie włóż do niej kokilki, uważając, aby nie dostała się do nich woda. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
4. Dodaj Sos sałatkowy Knorr do masy i dokładnie wymieszaj.
5. Gotowe kokilki ułóż na talerzu, dodaj gotowy sos i całość udekoruj natką pietruszki.

1kokilki

Jajka Flamenco

Składniki:
– 4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– Esencja do duszonych warzyw Knorr
– 1 mała cebula
– 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
– puszka fasolki czerwonej (mała)
– puszka kukurydzy (mała)
– pół szklanki przecieru pomidorowego
– 2 plastry szynki serrano
– 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę
– 20 ml oliwy z oliwek
– ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

1flamenco

Jajka po florencku

Składniki
– 10 grubszych plastrów szynki
– Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
– 1,5 szklanki wody
– 100 g mrożonego szpinaku w liściach
– 10 jajek
– 10 kromek chleba tostowego
– 1 łyżka margaryny
– ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr w 1,5 szklanki wody. Gotuj około 8 minut, ciągle mieszając.
2. Podduś szpinak z łyżką margaryny i roztartym ząbkiem czosnku.
3. Podsmaż szynkę z obu stron.
4. Usmaż jajka na patelni.
5. Podgrzej tosty w piekarniku lub tosterze. Wyjmij z piekarnika i układaj na nich kolejno: plaster szynki, łyżkę szpinaku, łyżkę Fixu Knorr oraz jajko. Przed podaniem dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

1florenckie