Włoska restauracja La Strada w Warszawie – opinia, menu

12 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach naszej ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują mamy przyjemność udać się wraz z blogerką kulinarną  swiatpachnieszarlotka.blogspot.com do restauracji La Strada z włoskimi smakami w Warszawie:

 

Ochota na włoszczyznę chodziła za mną od dłuższego czasu, dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy nadarzyła się okazja odwiedzenia tej sympatycznej knajpki na warszawskim Żoliborzu.

Nazwa restauracji La Strada to po włosku wędrówka/droga, a więc porywam Was na małą kulinarną wycieczkę..

To co rzuca się w oczy od razu po przekroczeniu progu restauracji, to bardzo przyjemny wystrój oraz ciepła, przyjazna atmosfera tego miejsca. Ma się po prostu ochotę usiąść i spędzić tu czas z rodziną lub znajomymi.

Można oczywiście wytykać, że w La Stradzie nie karmią wyłącznie po włosku, że dania zawierają solidną dozę polszczyzny (bo zawierają!), ale…rzut oka na salę podczas mojej wizyty pokazał, że to w ogóle nie ma znaczenia. W sobotnie popołudnie wszystkie stoliki (WSZYSTKIE!) były zajęte, a lokal do małych nie należy.

Menu restauracji jest bogate i różnorodne. Każdy bez trudu powinien znaleźć coś dla siebie. Jeśli macie życzenie zapoznać się ze szczegółami, wystarczy klik w Menu.

Spaghetti alla carbonara 23 zł

La stradę odwiedziłam w towarzystwie mojego 12letniego syna, który jest miłośnikiem spaghetti alla carbonara, stąd w naszym zamówieniu tej potrawy nie mogło zabraknąć. Bartek jadał ją w tylu miejscach i odsłonach, że może uchodzić  już za eksperta.Tym razem, ocena była dość surowa – makaron za miękki, a sos ze śmietaną (!!!) czyli w tak lubianym w Polsce wariancie.

Rigatoni con pollo, pomodori secchi e salsa basilico 29 zł

Cząstki pieczonej piersi kurczęcia połączone z liśćmi szpinaku, suszonymi pomidorami, makaronem rigatoni oraz kroplą sosu bazyliowego.

Koniecznie chciałam spróbować robionych na miejscu makaronów. Wybrałam rigatoni w konfiguracji widocznej i opisanej powyżej. Proste, smaczne połączenie, choć całe danie, jak dla mnie zanadto skąpane w oliwie..

Pizza Quattro formaggi ze świeżym pomidorem 29 zł

Najjaśniejszą gwiazdą wytrawnej części naszego zamówienia była pizza, wypiekana w piecu opalanym drewnem. Wybraliśmy sobie quattro formaggi z dodatkiem świeżego pomidora. Ciasto pyszne! Wierzch łagodny – wolę gdy obecność gorgonzoli jest mocniej wyczuwalna, ale to kwestia osobistych preferencji, więc jeśli lubicie delikatniejsze smaki, nie poczujecie się rozczarowani.

Lody chałwowe 18 zł – porcja degustacyjna

To co mnie urzekło to desery – testowaliśmy 3 z nich. Najmniej przekonywujące, choć zupełnie poprawne było tiramisu, ale…. pozostałe dwa okazały się po prostu FANTASTYCZNE. Robione na miejscu lody chałwowe pachną chałwą, smakują chałwą, mają nawet lekko chropowatą chałwową konsystencję. Atrakcyjnie podane, smakują wspaniale!

Czekoladowe ciasto bezglutenowe 18 zł

Dopiero co wychwalałam lody, w przypadku ciasta czekoladowego nie będzie inaczej. Jest obłędne!!! Oboje byliśmy zachwyceni. Polemizowałabym jedynie  z nazwą używaną w karcie, bo dla mnie to bardziej torcik niż po prostu czekoladowe ciacho. Na cieniutkim spodzie z kakaowego ciasta mamy boski, cudowny mus czekoladowy. Mogę nie być obiektywna, bo to generalnie bardzo moje smaki, ale dawno nie jadłam równie pysznego deseru.

Tiramisu 19 zł

Wnioski końcowe? Jak karmią w La Stradzie? Dania nie są wymyślne, ani szczególnie zaskakujące, ale z pewnością smaczne i przygotowywane z dobrej jakości produktów. Atmosfera oraz wystrój lokalu przyciągają. Obsługa jest przemiła. Czułam się zaopiekowana :-) i dopieszczona.
To miejsce  świetnie się sprawdzi, gdy zechcemy zjeść weekendowy obiad  z rodziną lub też poplotkować z psiapsiółką przy ciachu i kawie. Według mnie: warto zajrzeć!

Dziękuję Pani Ewie Marszałek za gościnę, Panu Darkowi za przesympatyczną obsługę, a portalowi Uroda i Zdrowie  za zaproszenie.

Restauracja włoska La Strada

ul. Alojzego Felińskiego 52
01-563 Warszawa
godziny otwarcia:
pon-sob 12.00-23.00
niedz 12.00-22.00

tel./fax.: 22 633 03 84
email: [email protected]

Zdjęcia ilustrujące tekst: Ewa Marszałek  i ja