Niepozorne czarne ziarenka skrywają w sobie wielką moc znaną już w starożytności, a obecnie ich skuteczności dowodzą liczne niezależne badania naukowe. Na co pomaga i jak należy go stosować?
W starożytnym Egipcie olej z czarnuszki nazywany był „złotem faraonów”, gdzie mówiono, że „wyleczy wszystko oprócz śmierci”. Jest ceniony za swoje właściwości regeneracyjne i odżywcze. Obecnie zdobywa zasłużoną sławę także wśród Polaków, którzy coraz częściej odkrywają go na półkach sklepów zielarskich.
Cudowne właściwości
Nie sposób wymienić wszystkich zalet tego oleju. Swe cudowne właściwości zawdzięcza idealnym proporcjom składników aktywnych. Składa się on w 85 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym linolowym, alfa-linolenowym i rzadko spotykanym eikozadienowym. Ponadto zawiera aż osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów, flawonoidy, olejki eteryczne, a także cynk, selen, żelazo, wapń, sód, potas, biotynę i witaminy A, B1, B2, B6, E i F. Jest niezwykle skuteczny w wielu różnych dolegliwościach. Na co pomaga? Przede wszystkim:
Ma działanie przeciwnowotworowe – to jedno z najbardziej obiecujących jego zastosowań, głównie dzięki możliwościom apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych. Liczne badania laboratoryjne oraz na zwierzętach pokazały, że silne właściwości antyoksydacyjne hamują rozwój komórek rakowych i prowadzi do ich obumierania. Ponadto zastosowanie tego oleju na szczurach przed i po naświetlaniu chroniło przed szkodliwymi skutkami radioterapii.
Obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi – w ten sposób pomaga zapobiegać zakrzepom, zawałom i rozwojowi cukrzycy typu II, sprzyja regeneracji trzustki. Chroni również przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
Obniża stres oksydacyjny – dzięki temu pomaga systemowi nerwowemu wrócić do równowagi, wycisza, wspomaga regenerację i likwiduje zaburzenia snu.
Pomaga w dolegliwościach żołądkowych – w medycynie arabskiej do dziś jest stosowany jako lek na nieżyt żołądka. Warto włączyć go do diety przy takich problemach jak refluks i grypa żołądkowa. Ponadto jest bardzo skuteczny w zwalczeniu bakterii Helicobakter pylori, będącej przyczyną choroby wrzodowej.
Czy masz go już w swojej kuchni?
Dobrej jakości zimnotłoczony olej ma charakterystyczny gorzki i ostry smak. Świetnie komponuje się z tymiankiem, kolendrą, zielem angielskim i curry, dodaje potrawom ciekawego smaku. Należy jednak pamiętać, że, podobnie jak olej lniany, może być stosowany wyłącznie na zimno i przechowywany w zaciemnionym szkle w lodówce, należy więc zwrócić uwagę, jak jest sprzedawany i kupić u sprawdzonego sprzedawcy, na przykład tu: http://ziolaioleje.pl/pl/olej-z-czarnuszki-05l.html. Zalecane dawkowanie to w przypadku osób dorosłych 1-2 łyżeczki dziennie, w przypadku dzieci: ¼ – ½ łyżeczki. Najlepiej taką porcję przyjąć na dwa razy.
Olej ten może by stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Ma świetne właściwości antybakteryjne, dlatego idealnie nadaje się do pielęgnacji cery trądzikowej – można nim smarować zmiany lub zastosować jako maseczkę na całą twarz – posmarować obficie skórę i po około godzinie zmyć. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne zapobiega powstawaniu zmarszczek – warto w tym celu mieszać go z oliwą z oliwek i stosować jako krem na noc. Ponadto zapobiega wypadaniu włosów, warto więc wcierać go w skórę głowy na kilka godzin przed myciem włosów. Warto również wspomnieć, że regularnie spożywany olej z czarnuszki wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Jego działanie przeciwbólowe sprawia, że świetnie nadaje się również do masażów leczniczych.