Risotto z rukwią wodną

29 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Risotto z rukwią wodną

Składniki (dla 4 osób):

700 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany
1 pęczek rukwi wodnej
5 garści ryżu carnaroli lub arborio
2 garście pokruszonych orzechów
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
4 ziarenka białego pieprzu
sól

Przygotowanie:

Dokładnie umyć i odsączyć rukiew wodną. Poszatkowany czosnek wraz z cebulą delikatnie zeszklić na oliwie z masłem uważając, aby się nie przyrumieniły. Dodać ryż. Podsmażyć. Gdy ryż stanie się przezroczysty dodać połowę pęczka rukwi wodnej. zalać gorącym bulionem, tak aby zakrył on cały ryż. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdyby ryż pochłonął cały bulion i nadal był twardy, należy ponownie dolać trochę gorącego bulionu. Gdy ryż jest jeszcze bardzo al dente, zestawić garnek z gazu, dodać pozostałą rukiew, orzechy i śmietanę. Wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić na 5 min. na wyłączonym, gorącym palniku. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym roztartym pieprzem.