Morszczuk z masłem i anchois
Artykuł zewnętrzny
Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku .
Czas : 20 minut
Składniki :
- 4 małe kawałki filetów rybnych
- 1 jajko
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- Sól
- pieprz mielony
- sok z ½ cytryny
- mąka
- bułka tarta
- olej słonecznikowy do smażenia
- 3 łyżki masła
- 4 filety anchois
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Dwie łyżki masła utrzeć z roztartymi na miazgę 2 filecikami anchois i natka pietruszki. Uformować wałeczek i zamrozić. Przekroić na 4 cieniutkie plasterki. Trzymać w lodówce do czasu podania ryby .
Rybę skropić sokiem z cytryny i zostawić na 10 minut . Odsączyć i osuszyć. Posolić , popieprzyć. Panierować w mące , jajku roztrzepanym ze śmietanką , bułce tartej, jajku, mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło-1 łyżkę .
Podawać kładąc na każdym kawałku ryby ( bardzo gorącym ) plasterek masła , a na nim ½ filecika anchois .