Morszczuk z masłem i anchois

26 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku .

Czas : 20 minut

Składniki :

  • 4 małe kawałki filetów rybnych
  • 1 jajko
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • Sól
  • pieprz mielony
  • sok z ½ cytryny
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • 4 filety anchois
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Dwie łyżki masła utrzeć z roztartymi na miazgę 2 filecikami anchois i natka pietruszki. Uformować wałeczek i zamrozić. Przekroić na 4 cieniutkie plasterki. Trzymać w lodówce do czasu podania ryby .

Rybę skropić sokiem z cytryny i zostawić na 10 minut . Odsączyć i osuszyć. Posolić , popieprzyć. Panierować w mące , jajku roztrzepanym ze śmietanką , bułce tartej, jajku, mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło-1 łyżkę .

Podawać kładąc na każdym kawałku ryby ( bardzo gorącym ) plasterek masła , a na nim ½ filecika anchois .

file1269594569