Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą

29 grudnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
1 duży ugotowany i obrany burak
1 czerwona cebula
200 g ugotowanej fasoli
5 plasterków wędzonego boczku
Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem.

sal-z-wedzonym-boczkiem-burakiem-i-fasola-skladniki

Przepis na sos:
Dressing o dużym ciężarze gatunkowym. Znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).
Składniki:
Główka czosnku
60 ml oliwy z oliwek
1 gałązka świeżego rozmarynu
Sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.

sal-z-wedzonym-boczkiem-burakiem-i-fasola

Autor: Jan Kuroń