Ciasto z bakaliami i wódką
Składniki
- Składniki na ciasto:
- •5 jajek
- •1 szklanka mąki
- •1 szklanka cukru
- •¼ szklanki oleju
- •1 łyżeczka proszku do pieczenia
- •½ szklanka wiórków kokosowych
- •½ szklanki maku (suchy)
- •1 łyżka kakao
- Składniki na masę:
- •½ litra mleka
- •2 opakowania budyniu śmietankowego
- •1 kostka masła
- •½ szklanki cukru pudru
- •polewa czekoladowa
- Pozostałe składniki:
- •½ szklanki wódki
- •dżem z czarnej porzeczki
- •rodzynki
- •wiórki kokosowe
- •orzechy
Ciasto o niezbyt miłej nazwie, ale bardzo przyjemnie smakuje :)
Etapy przygotowania
Sposób przyrządzenia ciasta:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut.
Sposób przyrządzenia masy:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem.
Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.