„Moja dieta cud” – recenzja

27 grudnia 2011, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Beata Pawlikowska: „Moja dieta cud”

„Jesteś tym, co jesz” – ta stara prawda znajduje szczególne potwierdzenie w obliczu współczesnej technologii masowego wytwarzania żywności, która przestała mieć cokolwiek wspólnego z naturą. Beata Pawlikowska chce nam 1uświadomić, jak ważne jest to, by podejmować odpowiednie decyzje żywieniowe. Jej książka nie jest dla tych, którzy chcą schudnąć szybko, nawet za cenę pogorszenia własnego zdrowia – jest natomiast dla tych, którzy chcą, by ich nowa dieta stała się przyjazna dla ciała i duszy. Gdy uświadomimy sobie, że ciało podąża za umysłem, a umysł jest kontrolowany przez duszę, dojdziemy do wniosku, że to, co się dzieje w naszej psychice, wpływa na kształt ciała.

Dieta atlantydzka proponowana przez Autorkę,  to dieta przede wszystkim zdrowa, nawiązująca do menu naszych przodków, nieznających konserwantów i wysoko przetworzonej żywności. To dzięki niej zachowamy siłę, sprawność intelektualną i zyskamy bezcenne poczucie szczęścia, zadowolenia z naszego życia.

Książka motywuje do wprowadzenia kompleksowych zmian w nasze życie, nie ograniczających się tylko do jedzenia. Autorka wskazuje, jak wychodzić poza schematy, uwierzyć w siebie i zamknąć rozdział nieudanych prób wprowadzenia diety w nasze życie. Przekonuje, że trzeba przestać liczyć kalorie i gramy, a zacząć cieszyć się smakiem zdrowych potraw. Opisuje własne zmagania z dietami, kończące się porażką i demaskuje prawdę o sztucznej żywności ze sklepów, która jest przyczyną nie tylko otyłości, ale też wszelkich chorób dotykających współczesne społeczeństwo. Radzi, by wyeliminować z naszej kuchni m.in. olej, keczup i gotowe produkty w torebkach, czy przesłodzone i pełne chemii soki i desery. Reklamowane jako zdrowe płatki śniadaniowe są kompilacją substancji chemicznych i niewiele wspólnego z prawdziwym zbożem.

W diecie atlantydzkiej dozwolone są wszystkie produkty zaliczające się do zdrowej, naturalnej żywności, pozwalające na wprowadzenie różnorodności do naszego menu. Autorka jest zwolenniczką dostarczania organizmowi wszystkich potrzebnych składników żywności, nie zabrania produktów pełnych węglowodanów, czy białka. Śniadanie uważa za niezbędną podstawę naszego codziennego funkcjonowania i podaje przepisy na proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem zdrowe dania śniadaniowe. Poleca picie czystej wody jako najodpowiedniejszego płynu dla naszego ciała. Wskazuje też, jak ważna jest odpowiednia ilość snu – najlepszego sposobu na skuteczną regenerację, oczyszczenie i wzmocnienie organizmu po całodziennym wysiłku.

Kamila

Książkę poleca Wydawnictwo BURDA – można kupić ją TUTAJ

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja