Cannelloni z łososiem
Składniki:
- Makaron Lubella Cannelloni (1 op.)
- Surowy filet z łososia (300 g)
- Wędzony na zimno łosoś (50 g)
- Serek mascarpone (250 g)
- Siekany koper włoski (50 g)
- Siekana biała części pora (50 g)
- Kapary (2 łyżki)
- Sok z połowy cytryny
- Garść koperku
- Sól, pieprz
- Masło (3 łyżki)
- Mąka Lubella Puszysta Tortowa (3 łyżki)
- Mleko 2% (700 ml)
Przygotowanie:
Przy użyciu robota kuchennego lub ręcznego blendera ucieramy łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Masę odstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę. Gdy lekko się przesmaży stopniowo dodajemy zimne mleko mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Rurki cannelloni obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziewamy masą łososiową i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Gdy napełnimy wszystkie rurki całość zalewamy sosem beszamelowym.
Całość zapiekamy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.
Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny marki Lubella