Cannelloni z łososiem

20 listopada 2014, dodał: Damian Dragański
Artykuł zewnętrzny

197496

 

Składniki:

  • Makaron Lubella Cannelloni (1 op.)
  • Surowy filet z łososia (300 g)
  • Wędzony na zimno łosoś (50 g)
  • Serek mascarpone (250 g)
  • Siekany koper włoski (50 g)
  • Siekana biała części pora (50 g)
  • Kapary (2 łyżki)
  • Sok z połowy cytryny
  • Garść koperku
  • Sól, pieprz
  • Masło (3 łyżki)
  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa (3 łyżki)
  • Mleko 2% (700 ml)

Przygotowanie:

Przy użyciu robota kuchennego lub ręcznego blendera ucieramy łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Masę odstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała.

Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę. Gdy lekko się przesmaży stopniowo dodajemy zimne mleko mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

Rurki cannelloni obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziewamy masą łososiową i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Gdy napełnimy wszystkie rurki całość zalewamy sosem beszamelowym.

Całość zapiekamy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.

Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny marki Lubella