Gdy słyszymy hasło „Michelin”, wyobrażamy sobie zazwyczaj sympatycznego, machającego do nas człowieczka zrobionego z opon. Jednak wśród szefów kuchni ma ono zupełnie inne skojarzenie, które wywołuje przyspieszone bicie serca. Mowa oczywiście o prestiżowym wyróżnieniu przyznawanym restauracjom. W jaki sposób wyłaniani są najlepsi?
Przewodnik Michelin to ukazująca się rokrocznie seria przewodników po świecie gastronomicznym, mającą swoją tradycję już od ponad 100 lat, wydawana przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Przewodnik ten uważa się za najbardziej prestiżowy w swojej dziedzinie. Samo pojawienie się w tym zacnym gronie jest niewątpliwym wyróżnieniem i największym marzeniem restauratorów.
Selekcja lokali
Proces wyłaniania corocznych zdobywców wyróżnień jest dosyć tajemniczy. Dokonują tego specjalni recenzenci oddelegowywani do restauracji z różnych stron Europy. Ich zadaniem, oprócz wypróbowania dań, jest pod żadnym pozorem niezdradzanie powodu swojego przybycia. Taka anonimowa wizyta zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny, a także mobilizuje szefów kuchni do ciągłych starań, aby ich kuchnia spełniała oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Wszak nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się recenzent Michelin.
Autorzy tego przewodnika przyznają wybranym przez siebie restauracjom następujące symbole:
Gwiazdki Michelin (od jednej do trzech), to najbardziej prestiżowe wyróżnienie, oznaczają one jakość serwowanych potraw i ich walory smakowe;
Sztućce, oznaczają wyjątkowy wystrój, jakość obsługi, atmosferę panującą w lokalu;
Bib Gourmand, kategoria, która określa dobry stosunek jakości do ceny.
Bardzo wysoki standard lokali znajdujących się w Przewodniku Michelina, oznacza również wyższe ceny, a także to, że jakość usług kierowana jest raczej dla bardziej wyrafinowanych smakoszy, którzy wyczują i docenią wyjątkowe kompozycje smakowe.
Kolejna rzecz, to konieczność wcześniejszej rezerwacji, gdyż restauracje znajdujące się w przewodniku cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Stolik należy zarezerwować z bardzo dużym wyprzedzeniem, niekiedy kilkumiesięcznym.
Polska gwiazda
Polska restauracja po raz pierwszy została wyróżniona gwiazdką niespełna rok temu. Zwycięskie okazało się Atelier Amaro – warszawska restauracja Wojciecha Modesta Amaro. Oprócz wielkiego prestiżu związanego z tym wyróżnieniem, polski szef zyskał sławę i uznanie, co zaowocowało jego udziałem w takich telewizyjnych hitach jak Top Chef i Hell’s Kitchen. Jednak wyróżnienie Michelin nie jest przyznawane raz na zawsze. Szczęśliwcy, aby utrzymać ten status, muszą wciąż zwracać uwagę na jakość serwowanych usług.
foodpanda dla każdego
Dla wielbicieli dobrego jedzenia, którzy ze względu na brak czasu, zapracowanie lub po prostu wygodę nie zawsze mogą pozwolić sobie na jadanie w restauracjach, pozostaje wygodna alternatywa – zamówienia z dostawą. Taką usługę oferuje serwis foodpanda.pl, który jest obecnie liderem pośród platform umożliwiających zamawianie posiłków online. foodpanda ma w swojej ofercie ponad 1500 restauracji z całej Polski. Można dzięki niej wybierać spośród wszelkich typów kuchni z każdego zakątka świata. Dodatkowo można oceniać restauracje, wybierając te, które spełniły nasze oczekiwania i poczuć się jak recenzent z Przewodnika Michelina.
www.foodpanda.pl