Świeże zioła przez internet

25 stycznia 2011,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Coraz popularniejsze staje się uprawianie ziół w mieszkaniu. Najłatwiej jest posadzić do doniczek cebulę, ząbki czosnku czy bulwę selera, które już po kilku dniach wydadzą młode liście. Z ogrodu można jesienią lub nawet zimą przy bezmroźnej pogodzie wykopać rozłogi mięty i estragonu, kępki szczypiorku, melisy, tymianku,  szałwii czy cząbru górskiego i przesadzić do skrzyneczki, postawić na oknie. Można także wysiewać nasiona ziół jednorocznych: kopru, ogórecznika, bazylii, cząbru, tymianku czy lebiodki. Wystarczy żyzna ziemia ogrodowa, słoneczny parapet okna i trochę pracy, by w kuchni zapachniało. W ładnych doniczkach zioła będą także miłą dla oka dekoracją mieszkania. Jeśli jednak nie posiadasz pasji ogrodnika a marzysz o świeżych ziołach, które wzbogacą aromat twoich potraw po prostu kup świeże i rozwinięte już zioła w doniczkach.

Mięta

Dodaje się ją do sałatki składającej z pomidorów (bierze się posiekane, młode listeczki), twarożku, sałaty, jogurtu i szpinaku. Używa się w przemyśle cukierniczym. Używa się do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Miętę używa się również do produkcji napojów, wódek i likierów. W Anglii sos miętowy jest ulubioną potrawą narodową. Jest on podawany na zimno jak i na gorąco do pieczeni baraniej czy ryb z rusztu

Melisa

Najczęściej spożywana w formie herbatki.  Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek, nadając im cytrynowy smak.  Dobrze zastępuje trawę cytrynową.
Suszona melisa traci aromat cytrynowy.

Rozmaryn

Roślina przyprawowa, używana głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Kwiaty dodaje się do sałatek, a kandyzowanymi ozdabia się potrawy. Łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków – nadaje im niepowtarzalny zapach i smak.

Oregano

Roślina przyprawowa w kuchni wielu narodów, głównie zachodnich. Wchodzi m.in. w skład ziół prowansalskich. Oregano używa się do sosów, pizzy, przyprawiania mięsa, sałatek.

Szałwia

Szałwia najczęściej jest dodawana do potraw mięsnych i może być też dodawana do sosów sałatkowych. Podnosi smak farszów z drobiu, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny.




FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.