Pieczony schab z jabłkami i marchewką

16 maja 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ta pyszna pieczeń ze schabu, przełamana kwaskowym smakiem jabłek z dodatkiem słodkiej marchewki jest hitem niedzielnego obiadu. Można ją serwować z ziemniakami oraz surówkami. Warto pamiętać, żeby pieczeń była soczysta należy mięso upiec w rękawie lub podlewać od czasu do czasu sosem.

Składniki:

2-2,25 kg/ schabu z kością
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
kilka marchewek
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1 duża cebula, grubo pokrojona
2 łyżki octu z jabłek
sól, pieprz

Sos składniki:

2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki
500 ml bulionu warzywnego
1 cebula mała, drobno posiekana
1 mała cytryna – skórka tarta
50 g bułki tartej
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
6 dobrych jabłek

Przygotowanie:

Zrobić głębokie nacięcia w wieprzowinie, w pobliżu kości. Wymieszać czosnek, posiekany rozmaryn, 1 łyżeczkę soli. Wetrzeć w nacięcia i całe mięso. Odstawić na 20 min. Rozgrzać piekarnik. Mięso obsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu (do zamknięcia białka). Talarki cebuli i marchew oraz kilka gałązek rozmarynu położyć na spodzie, położyć na to mięso wieprzowe okręcić szczelnie folią i piec przez ok. 60 min. obracając. Zdjąć folię i piec odkryte przez 20 min. W tym samym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i jabłka i gotować do miękkości, około 10 min. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, bułkę tartą i rozmaryn. Pociąć mięso na pasy i przecięcia Wypełnić nadzieniem z jabłek i cebuli. Wymieszać ocet i galaretkę z czerwonych porzeczek.  Poglazurować nimi mięso (pędzlem) i nałożyć odrobinę na jabłka. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20-25 min. Po wyjęciu ponownie glazurować. Umieść mięso i jabłka na ogrzanym talerzu, przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.