Kalarepka z marchewką -kremowa
Artykuł zewnętrzny
Bardzo prosta jarzynka zrobiona trochę inaczej .
Czas : 20 minut
Składniki :
1 kalarepka
3 marchewki ( najlepiej młode )
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka sera topionego kremowego ( używam Goudy do smarowania )
2 łyżki usiekanego koperku
Obrać kalarepkę i marchewki. Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć . Gotować 15 minut. Odcedzić .Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić odkryte 2 minuty.
Wodę z gotowania jarzyn użyć jako bazę do zupy jarzynowej , koperkowej, kalarepowej itp.