Kurczak tagin
1,2 kg kurczaka (pierś, udka)
świeży pieprz
125 gram oliwek czarnych
1,5 cytryny marynowanej w soli (można tez kupić gotową w słoiku)
250 ml bulionu drobiowego
50 gram masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 cebule
3 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru w proszku
pół opakowania szafranu – nitki np. Kamis
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry i natki pietruszki
gliniane naczynie(rzymski garnek) – ale niekoniecznie
Podzielić kurczaka na 8 części, natrzeć solą, pieprzem i odstawić. Obrane cebule pokroić w paski, cytrynę opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, usmażyć. Dodac czosnek przeciśnięty przez praskę, szafran, imbir.Zalać wszystko bulionem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać kawałki kury i przykryć pokrywką (można też wykorzystać garnek rzymski. Gotować 45 minut. Po upływie tego czasu obłożyć kurczaka oliwkami i cytryną, posypać kolendrą oraz natką pietruszki. Przykryć i dusić jeszcze 15 minut, podawać ciepłe, udekorowane pokrojonymi kawałkami cytryny i gałązkami świeżej pietruszki.