Kurczak tagin

19 marca 2010, dodał: Kizia Mizia
Artykuł zewnętrzny

kurczak taginskładniki:

1,2 kg kurczaka (pierś, udka)

świeży pieprz

125 gram oliwek czarnych

1,5 cytryny marynowanej w soli (można tez kupić gotową w słoiku)

250 ml bulionu drobiowego

50 gram masła

2 łyżki oliwy z oliwek

4 cebule

3 ząbki czosnku

łyżeczka imbiru w proszku

pół opakowania szafranu – nitki np. Kamis

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry i natki pietruszki

gliniane naczynie(rzymski garnek) – ale niekoniecznie

Podzielić kurczaka na 8 części, natrzeć solą, pieprzem i odstawić. Obrane cebule pokroić w paski, cytrynę opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, usmażyć. Dodac czosnek przeciśnięty przez praskę, szafran, imbir.Zalać wszystko bulionem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać kawałki kury i przykryć pokrywką (można też wykorzystać garnek rzymski. Gotować 45 minut. Po upływie tego czasu obłożyć kurczaka oliwkami i cytryną, posypać kolendrą oraz natką pietruszki. Przykryć i dusić jeszcze 15 minut, podawać ciepłe, udekorowane pokrojonymi kawałkami cytryny i gałązkami świeżej pietruszki.