Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, niestety w Polsce jest jeszcze mało doceniana. Po przeczytaniu tego artykułu stwierdzisz, że jednak warto po nią sięgnąć.
Ilością białka( 28g w 100g) przewyższa mleko i niektóre produkty z niego wykonane. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny dlatego jest to idealny produkt dla osób dbających o linię i diabetyków. Zawiera błonnik pokarmowy, który redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy. Soczewica bogata jest w witaminy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Polecana jest szczególnie dla:
- osób ze skłonnościami do anemii,
- wegetarianów
- chorym na cukrzycę
- osobom na diecie odchudzającej
- kobietom w ciąży i planującym dziecko
Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Możemy wybrać kilka rodzajów soczewicy: zieloną, czerwoną lub brązową. Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej gotuje się czerwoną ok.5 minut, najdłużej natomiast ok. 20 min – zieloną. Z soczewicy możemy przygotować przepyszną sałatkę, idealną zupę bądź też inne przekąski. Jakiś czas temu sama przygotowałam przepyszny pasztet na bazie soczewicy. Idealny dla wegetarian oraz dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.
Źródło: http://keepfitandbebeauty.blogspot.com