Charakterystyczny jej smak sprawia, że właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej. Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Zarówno odmiana zielona jak i żółta ma mnóstwo minerałów i witamin.
Fasolka szparagowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia. Oprócz tego posiada witaminy, A, B6, C, E, K. O kwasie foliowym powinny pamiętać szczególnie kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. 100 gramów warzywa ma zaledwie 27 kalorii i niski indeks glikemiczny (15). Działa moczopędnie, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wspomaga trawienie.
Fasola szparagowa w 100 g zawiera:
Wartość energetyczna – 27 kcal
węglowodany przyswajalne – 3,7 g
białko – 2,4 g
tłuszcz – 0,2 g
błonnik – 3,4 g
białko – 2,4 g
tłuszcz – 0,2 g
błonnik – 3,4 g
Witaminy
foliany – 37 μg
niacyna – 0,752 mg
kwas pantotenowy – 0,094 mg
pirydoksyna – 0,074 mg
ryboflawina – 0,105 mg
tiamina – 0,084 mg
witamina A – 690 IU
witamina C – 16,3 mg
witamina K – 14,4 μg
kwas pantotenowy – 0,094 mg
pirydoksyna – 0,074 mg
ryboflawina – 0,105 mg
tiamina – 0,084 mg
witamina A – 690 IU
witamina C – 16,3 mg
witamina K – 14,4 μg
Minerały
wapń – 37 mg
żelazo – 1,04 mg
magnez – 25 mg
mangan – 0,214 mg
fosfor – 38 mg
cynk – 0,24 mg
żelazo – 1,04 mg
magnez – 25 mg
mangan – 0,214 mg
fosfor – 38 mg
cynk – 0,24 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
Fasolka szparagowa chroni przed zawałem serca. Zawarty w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Smakuje doskonale pod każdą postacią, a więc warto po nią sięgać i spożywać jak najwięcej.
Źródło: http://keepfitandbebeauty.blogspot.com