Makaronowe zapiekanki – tak łatwo o pyszny obiad

7 lipca 2014, dodał: Nowości Kulinarne
Artykuł zewnętrzny

file1404714943

Szukasz odmiany od codziennego zestawu: ziemniaki, surówka, mięso? Lubisz makaron i potrzebujesz pomysłu, jak go smacznie przyrządzić? Chcesz gotować pysznie i różnorodnie? Odpowiedzią na te wszystkie pytania są makaronowe zapiekanki!

 

 

Dla zapracowanych smakoszy

 

Zapiekanka należy do kategorii dań, które „same się robią”. Tak naprawdę wystarczy podgotować makaron, podsmażyć mięso, obrać i pokroić warzywa. Następnie układasz wszystko w jednym naczyniu i zamykasz w piekarniku. Twoja praca skończona, obiad sam się robi, a kilkanaście kolejnych minut możesz poświęcić swoim najbliższym. Jeśli chcesz zabrać zapiekankę do zjedzenia w pracy, nic prostszego – wygodnie zapakujesz ją do pudełka. Potrawa tzw. jednogarnkowa przyjemnie ograniczy również ilość zmywania, bo nie potrzebujesz brudzić wielu naczyń, żeby ją przygotować.

 

Dla dużych i małych

 

Co ważne dla wszystkich rodziców, makaronowe zapiekanki mają wielu entuzjastów wśród dzieci. Nawet jeśli naszych milusińskich nie przekona smak, to zadziała czysta ciekawość, co też kryje się pod warstwą chrupiącego sera. Zanim się obejrzymy, zapiekanka zniknie z talerza bez zbędnych grymasów. Oznacza to również szansę dla wszystkich zatroskanych mam, by do dziecięcego posiłku przemycić warzywa czy mięso, które podane w tradycyjnej postaci wywołują zdecydowany sprzeciw pociechy.

 

 

Zalety makaronu

 

Co ważne, a nie w pełni uświadamiane – makaron może stanowić ważny element zbilansowanej diety. Czemu? Jest źródłem węglowodanów złożonych, które powinny stanowić ponad 50% kalorii dostarczanych dziennie naszemu organizmowi. Węglowodany złożone uwalniane są powoli i sprawiają, iż poziom cukru we krwi utrzymuje się na w miarę stałym poziomie. Efekt? Makaron dodaje nam energii, podtrzymując uczucie sytości na dłużej.

 

Makaron, szczególnie ten z mąki z pełnego przemiału, jest źródłem błonnika oraz witamin B1, B2 i PP. Dostarcza organizmowi również niewielkich ilości potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Nie trzeba też bezrefleksyjnie wierzyć w kaloryczność makaronu na opakowaniu. Warto wiedzieć, że owszem, 100 g suchego makaronu to ponad  350  kalorii, ale przecież podczas gotowania makaron zwiększa objętość prawie trzykrotnie. Oznacza to, że ugotowana porcja makaronu 100 g to ok.120 kalorii. Co więcej, makaron podajesz przecież z dodatkami, a więc może się okazać, że i taka porcja to za dużo jak na jedną osobę.

 

Zapiekanka niejedno ma imię

 

Najprzyjemniejsza w daniu jest potencjalna różnorodność. Ty decydujesz o kompozycji warzyw, jak i o gatunku mięsa. Ukoronowaniem dzieła jest sos, do którego dodajesz wybrane przyprawy i zioła. Szefowie kuchni Knorr również nie wyobrażają sobie kuchni bez makaronów. To z myślą o smakoszach makaronu przygotowali przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu zapiekanki.

Zapiekanka a’la lasagne

 

Lubisz włoskie smaki? Lasagne jest w Twoim top 10 ulubionych potraw? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi jak przyrządzić pyszną wariację na temat lasagne, czyli zapiekankę z makaronu penne. Będzie idealnie doprawiona, pachnąca ziołami takimi jak: oregano, cząber i kurkuma.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

– 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr,

– 300 gramów makaronu rurki,

– 300 gramów mięsa mielonego,

– 1 puszka pomidorów w zalewie,

– 300 gramów ulubionego sera żółtego,

– 200 mililitrów śmietany 18%,

– tłuszcz roślinny.

 

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie podsmaż mięso. Dodaj do niego pomidory z zalewą, sos Fix, który sprawi, że sos będzie idealnie gęsty, i 400 mililitrów wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj 1 minutę.

2. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wlej 1/3 zrobionego wcześniej sosu z mięsem. Drugą warstwą będzie makaron. Polej go lekko śmietanką i posyp obficie serem. Czynność powtarzaj do momentu, aż powstaną 3 warstwy.

3. Zapiekankę przykryj folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego zapiekankę na 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, dzięki temu ser ładnie się zapiecze. Zapiekanka idealnie komponuje się z listkami bazylii.

 

Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zapiekanki tego typu jest chrupiący ser na samej górze. „Uwielbiam zapiekanki. Najbardziej w nich lubię przypieczony ser na wierzchu. Jeśli tylko mogę, staram się używać kilku gatunków sera. Najlepszy mój zestaw to gruyère i parmezan” – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Jeśli o serach mowa – dodaje inny szef kuchni Knorr, Marcin Markowski – polecam, aby straty ser podać na stół w osobnej miseczce, aby każdy mógł sam posypać swoją zapiekankę odpowiednią ilością sera, według własnego uznania”.

Zapiekanka serowo-brokułowa

 

Brokuły i sery to połączenie doskonałe. Dowód? Pyszna zapiekanka według przepisu autorstwa szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

– 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami,

– 400 gramów mięsa mielonego,

– 300 gramów makaronu,

– 1 brokuł,

– 1 średniej wielkości cebula,

– 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Ognisty,

– 100 gramów sera żółtego,

– 200 mililitrów śmietany 18%,

– 3 łyżki oleju.

 

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie podsmaż ją na patelni. Do cebulki dodaj mięso i smaż jeszcze przez chwilę. Nadaj mięsu wyrazisty smak i połącz z ketchupem, precyzyjnie wymieszaj, dodaj ulubione przyprawy. Mięso połącz z makaronem.

2. Do naczynia żaroodpornego przełóż przygotowane mięso z makaronem. Na to ułóż brokuły. Fix wymieszaj z wodą i śmietanką, a otrzymasz idealnie doprawiony sos. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę.

3. Zetrzyj ser żółty i posyp nim potrawę. Zapiekankę zawiń folią aluminiową. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze chwilę. Dzięki temu ser efektownie się zarumieni.



Serowa zapiekanka makaronowa

 

Kolejna propozycja to jakże lubiane i popularne połączenie kukurydzy z szynką. Do tego kremowa konsystencja sosu i pyszny obiad ląduje na naszych talerzach:

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

– 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr,

– 100 gramów szynki,

– 200 gramów makaronu typu rurki,

– puszka kukurydzy,

– 200 mililitrów śmietany 18%,

– 100 gramów sera żółtego.

 

Przygotowanie:

1. Fix połącz ze śmietaną i 300 ml wody, aby otrzymać aromatyczny, znakomicie doprawiony sos.

2. Rozgrzej patelnię. Szynkę pokrój w paski, wrzuć na patelnię. Kukurydzę odsącz i dodaj do szynki. Całość połącz z surowym makaronem.

2. Na patelnię wlej uprzednio zrobiony sos Fix. Duś przez 3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Zetrzyj ser i dodaj do reszty potrawy.

4. Przygotuj naczynie żaroodporne i umieść w nim danie. Resztą sera posyp wierzch potrawy. Naczynie przykryj folią i piecz 45 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez chwilę, by ser się zapiekł.