Czerwona kapusta z żurawiną

17 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czerwona kapusta z żurawiną – dieta czerwona

Składniki:

¼ główki kapusty (średniej wielkości)

red-cabbage-beet-and-current-salad1

2 czubate łyżki konfitury z żurawiny (mało słodkiej)
1 łyżka octu winnego (jabłkowego lub wiśniowego)
sól
cukier
pieprz mielony
2 łyżki masła

czerwone porzeczki do ozdoby

Przygotowanie:

Kapustę drobno uszatkować. Zalać osoloną (1 łyżeczka soli) wodą .Gotować 30 min. Odcedzić. W rondlu rozpuścić masło. Włożyć kapustę. Dodać konfiturę z żurawiny, ocet i dusić mieszając 15 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i jeśli trzeba cukrem. Można ozdobić czerwonymi porzeczkami.