Wywiad z Jenny Morris – gospodynią kulinarnego show
Mamy przyjemność zaprezentować wywiad z Jenny Morris, która w swoim show Jenny zabiera widzów w kulinarne tournée po najwspanialszych miejscach Europy; francuskiej i włoskiej riwierze, która pęka w szwach od nadmiaru świeżych warzyw i tradycji kulinarnych Francji i Włoch. Miasteczka i wsie tego region są rajem kucharza.
Od gajów oliwnych Ligurii do krystalicznych wód wokół Monako i St Tropez, Jenny zmierza do serca riwiery, odkrywając po drodze tradycje, ludzi i składniki, dzięki którym to miejsce jest sercem kuchni śródziemnomorskiej.
Jenny Morris, znana także jako The Giggling Gourmet, jest jedną z ulubionych postaci świata kulinarnego Afryki Południowej. Jenny jest autorką książek i artykułów, prezenterką telewizyjną, szefem kuchni, nauczycielką, a nawet przewodnikiem wycieczek kulinarnych. Prowadziła też własną audycję radiową!Jenny zaprasza na jedyną w swoim rodzaju śródziemnomorską przygodę kulinarną.
Jakie trendy kulinarne mają szansę się pojawić w 2014 roku?
Ciężko coś przewidywać, ale trendy będzie zawsze na pewno dobra kuchnia. Obecnie najważniejsza jest transparentność, jeśli chodzi o składniki i zrównoważone źródła składników odżywczych. Trend idzie w kierunku zdrowszego odżywiania, redukowania tłuszczu i soli. Niektórzy stawiają na Azję, inni na Amerykę Południową lub Łacińską. Tendencje się zmieniają. Ludzie coraz bardziej lubią ostre lub sfermentowane smaki, więc może kuchnia koreańska odniesie sukces… Trendem może być też używanie herbaty nie tylko jako napoju, ale również jako składnika w gotowaniu.
Jaką kuchnię lubisz najbardziej jeść – NIE gotować – i dlaczego?
To niesprawiedliwe pytanie do kogoś, kto kocha wszystkie kuchnie świata! Uwielbiam kuchnię azjatycką, równowagę smaków ostrych, słonych, słodkich i kwaśnych. Jest lekka, świeża i tak zróżnicowana, że można zastawić cały stół daniami do dzielenia się. Naprawdę kocham azjatyckie potrawy.
Jakie było najdziwniejsze danie, który przyszło Ci jeść lub gotować?
Moim mottem jest ‘Spróbuj chociaż raz’, bo jak mam wiedzieć jak coś smakuje, jeśli tego nie spróbowałam! Jadłam skorpiony, węże, jądra kogucie i inne dziwadła, dżdżownice, koniki polne, żywe i martwe. Czy zjadłabym je jeszcze raz? Chyba nie!
Co lubisz najbardziej, a co najmniej w byciu kucharzem?
Będąc kucharzem można gotować i eksperymentować ze wspaniałymi składnikami i smakami. Uwielbiam tworzenie przepisów – oferuję to jako swoją usługę. Minusem jest to, że trzeba bardzo dużo pracować, a wakacje z rodziną można spędzać tylko poza sezonem. A sezon dla kucharza jest bardzo długi…
Gdybyś nie była kucharzem, to kim byś była?
Byłabym rolnikiem.
Pytania zadał James King, przed festiwalem Taste of Dubai 2014
Aktualnie Jenny Morris można oglądać w programie ,,Jenny Morris gotuje –Rivierę” na antenie Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o 15:30.