Marynowanie produktów w occie

25 czerwca 2014, dodał: BestBrandsPR
Artykuł zewnętrzny

file1403685174

Ogórki, grzyby oraz papryka w zalewie octowej mają wielu wielbicieli. Właśnie nadszedł czas, na przygotowanie domowych przetworów. Niewątpliwie do tego celu przyda się Ocet spirytusowy 10% oraz Octy spirytusowe 6% o smaku: czosnkowym, koperkowym i estragonowym produkowane przez WSP „Społem”!

Marynowanie produktów to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie żywności. Przygotowywanie przetworów za pomocą tej techniki nie jest trudne, a z rezultatów można się cieszyć przez cały rok. Najczęściej marynuje się warzywa i owoce. Niekiedy bardziej doświadczeni marynują również mięso i ryby.

Kilka wskazówek dot. marynowania

Do marynowania należy używać jedynie świeżych
i zdrowych warzyw. Do wyboru jest ich wiele. Najpopularniejsze to: ogórki, papryka, małe cebulki, pomidory oraz patisony. Przed włożeniem do słoików trzeba je dokładnie wymyć. Warzywa można konserwować w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Aby przetwory były aromatyczne warto dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz koper. Idealna zalewa do konserwowania warzyw powinna składać się z octu, soli, cukru i wody – w określonych proporcjach. Słoiki z warzywami napełnia się gorącą, zagotowanym wcześniej płynem. Następnie mocno zakręca i odstawia do góry dnem. Dla zachowania trwałości warto pokusić się o pasteryzowanie tzn. gotowanie słoików w wodzie przez ok. 15 minut na bardzo małym gazie.

Urozmaiceniem zimowych deserów lub dań mogą stać się owoce – np. gruszki, wiśnie oraz śliwki. Świetnie marynują się w syropie z cukru, octu i wody. Zasady konserwowania są identyczne jak przy okazji warzyw. Należy jednak pamiętać, by owoce wcześniej zblanszować tzn. gotować przez kilka minut.

Naturalne konserwanty

Niezastąpionym składnikiem, który zachowa przetwory w należytej świeżości jest ocet. Odpowiednio przygotowana zalewa ochroni przed zepsuciem nawet najdelikatniejsze warzywa czy też owoce. WSP „Społem” w tym sezonie poleca, wykorzystanie do domowych przetworów dziesięcioprocentowego Octu spirytusowego. Dzięki składnikom najwyższej jakości i niezmiennej od lat metodzie wytwarzania produkt naturalnie zakonserwuje sezonowe specjały.

Obok tradycyjnej wersji Octu spirytusowego 10% w ofercie firmy znajdują się także Octy spirytusowe 6% o smaku: czosnkowym, koperkowym oraz estragonowym. Przetwory przygotowywane z ich dodatkiem będą stanowiły wyjątkowy i aromatyczny element posiłku.