Wegetariański pasztet z fasoli

11 czerwca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
2 duże cebule
1 jabłko
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obrać i pokroić, zeszklić na patelni. Następnie zmiksować z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut.

file1402498361