Tort na przyjęcie z okazji Pierwszej Komunii

9 maja 2014, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Pierwsza Komunia Święta dziecka to doskonała okazja do rodzinnego spotkania w gronie najbliższych. Uroczysty obiad czy podwieczorek w domowej atmosferze to doskonały pomysł na  wspólne świętowanie!

Duchowy i religijny wymiar uroczystości powinien pozostać na pierwszym planie. Przyjęcie w domu pozwoli podkreślić, co jest najważniejszym aspektem rodzinnej uroczystości. Wspólny spacer po mszy świętej, zakończony doskonałym deserem stanie się idealnym zwieńczeniem tego wyjątkowego dnia.

Delecta_Tort Sachera

Samodzielne przygotowanie atrakcyjnego menu nie musi być trudne. Wystarczy wcześniej zaplanować zakupy, wybrać sprawdzone produkty i przepisy. Jeśli w kuchni stawiasz pierwsze kroki, a desery nie są Twoją specjalnością, warto mieć pod ręką dobrej jakości składniki – kremy tortowe, polewy czy ciasta z linii Duża Blacha Delecta. Wtedy nawet klasyczny tort Sachera przygotujesz bez trudu!

Delecta poleca sprawdzony przepis [tutaj].

Szybki Tort Sachera

Składniki ciasta:Delecta_skladniki Tort Sachera

1 opakowanie ciasta o smaku czekoladowym Duża Blacha Delecta

1 opakowanie kremu tortowego czekoladowego Delecta

200 g margaryny

100 ml wody

4 jaja

300 ml mleka

konfitura morelowa

Poncz:

50 ml alkoholu

25 ml przegotowanej i wystudzonej wody

5 kropli aromatu do ciast arakowego Delecta

Dekoracja:

1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady   Delecta

Sposób przygotowania:

1.  Rozpuść i ostudź margarynę. Nastaw piekarnik na 180˚C.
2.  W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania z ciastem i miksuj około 4 minuty. Przygotowaną masę przełóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę o średnicy 27 cm.
3.  Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz ok. 50-55 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
4.  Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój poziomo na 3 części. Każdą nasącz 25 ml. ponczu.
5.  Dolny blat ciasta posmaruj konfiturą i nakryj drugim blatem. Ponownie wyłóż konfiturę i przykryj trzecim blatem ciasta.
6.  Aby przygotować krem, do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki z kremem wsyp do mleka i miksuj przez 3 minuty. Przygotowanym kremem udekoruj tort, smarując wierzch i boki.

Producent: Rieber Foods Polska S.A., www.delecta.pl

Produkty:

Ciasto Czekoladowe Duża Blacha Delecta, cena det. 7,29 zł

Krem tortowy smak czekoladowy Delecta, cena det. 3,59 zł

Aromat do ciast smak arakowy, cena det. 1,59 zł

Polewa o smaku mlecznej czekolady bez gotowania, cena det. 3,19 zł