Dieta Diamondów

27 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

juice1

To już klasyka wśród diet odchudzających, nazywana przez niektórych dietą życia. Twórcy diety Diamondów (została opracowana przez Marylin i Harveya Diamondów z Instytutu Zdrowia w Santa Monica w Stanach Zjednoczonych) twierdzą, że pozwala ona nie tylko schudnąć (ok. 4 kg w miesiąc), lecz także dodaje odchudzającemu urody, pozwala odzyskać energię i zregenerować siły.

Dieta jest smaczna i dostarcza wszystkich niezbędnych dla organizmu witamin oraz soli mineralnych. Jej stosowanie nie tylko pomaga zrzucić nadwagę, ale także ma korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Dieta polega na jedzeniu warzyw (głównie marchwi, brokułów, buraków, cebuli, papryki, pomidorów i ogórka) oraz owoców (przede wszystkim ananasów, jabłek, kiwi, melonów, owoców cytrusowych i owoców leśnych) z całkowitym wykluczeniem czerwonego mięsa, nabiału, cukrów prostych oraz alkoholu. Dieta pozwala także na jedzenie roślin strączkowych (fasoli, grochu, soi, soczewicy, czy bobu), a także orzechów.
Zasady diety są proste, najważniejszą rzeczą jest by główne posiłki spożywane były między 12 a 20 godziną. Jada się 3 posiłki w ciągu dnia, pierwszy w południe. Jeśli odczuwamy rano głód, można zjeść przed pierwszym posiłkiem owoc lub wypić świeżo wyciśnięty sok. Z jadłospisu wykluczamy mięso i nabiał, które zastępujemy roślinami strączkowymi i orzechami. W trakcie stosowania diety nie musimy pamiętać o kaloriach, ważne byśmy przestrzegali procentowej zależności: 60% energii dostarczanej przez pokarm ma pochodzić z węglowodanów, 30% z białka, 10% z tłuszczu.
Na każdą grupę produktów są przeznaczone określone pory tzn. węglowodany jemy na śniadanie i obiad, na kolację białko. Spożywając posiłki w tak określony sposób poprawiamy nasze trawienie i przyspieszamy metabolizm. Oprócz tego dieta Diamondów przypomina nieco założenia diety Haya, gdyż i tu i tu nie powinno się łączyć w jednym posiłku produktów wysokobiałkowych z węglowodanowymi, a także trzeba przestrzegać wyznaczonych i stałych pór przyjmowania pokarmów.
Codziennie zjadamy minimum 2 porcje owoców (unikamy bananów). Pomiędzy posiłkami można pogryzać marchew, ananasy, jabłka, orzechy. Pić można tylko między posiłkami. których łączna ilość powinna wynosić trzy w ciągu dnia, przy czym główne przypadają w godzinach pomiędzy 12 a 20. Czyli pierwszy w południe. Skutkuje to często uczuciem głodu do tego czasu, może powodować bóle głowy i uczucie ogólnego osłabienia, problemy z koncentracją oraz zawroty głowy.  Serdecznie dziękujemy i żegnamy się na jakiś czas z cukrami prostymi oraz alkoholem.

Przykładowe jadłospisy:


Dzień 1
Śniadanie. Świeżo przygotowany sok pomarańczowy, garść owoców, 2 jaja gotowane na parze, 1 pomidor.
Obiad. Naleśniki faszerowane sałatką z 2 filiżanek porwanej sałaty, 1 pomidora, 1/2 filiżanki kukurydzy z puszki, 1/4 filiżanki ugotowanego kalafiora, 1 łyżki majonezu i soku z cytryny.
Kolacja (do wyboru): ryba pieczona na grillu, gotowana fasola lub bób, makaron z sosem grzybowym.
Dzień 2
Śniadanie. Sok ananasowy, owoce: winogrona i figi, 1 tost z brokułami, sałatą i ziołami.
Obiad. 1 tost z brokułami, sałatą i ziołami (1/4 ugotowanego kalafiora wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny, solą i oregano, połóż na pełnoziarnisty chleb razowy, dodaj do tego pomidor i kiełki sojowe) lub 1 gotowana pierś kurczaka, 1 gotowana brukselka.
Kolacja. Kurczak z koperkiem (posiekany koperek i 1/2 cebuli podduś na 1 łyżeczce masła, dodaj odrobinę soku z cytryny i 10 dag piersi z kurczaka; duś 20 min.) lub ryba z sałatką warzywną.
Dzień 3
Śniadanie. Sok jabłkowy, truskawki.
Obiad. Kromka pełnoziarnistego chleba z ćwiartką ugotowanego kalafiora oraz z pomidorami i kiełkami. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i oregano.
Kolacja. Zupa przyrządzona z filiżanki kukurydzy, 1/4 pęczka botwiny oraz posiekanej cebuli podsmażonej na łyżeczce oleju, dwóch łyżeczek bulionu w proszku i pół łyżeczki sosu sojowego. Do tego dodać 250 ml wody i zagotować.
Californian_Fruit_Salad1
Dzień 4
Śniadanie. Sok truskawkowy i melon.
Obiad. Sałatka z awokado, sałaty i ogórka doprawiona odrobiną majonezu, sokiem z cytryny i solą oraz pieprzem.
Kolacja. Kurczak z koperkiem. (Posiekany koperek i pół cebuli należy poddusić na łyżeczce masła, do tego dodaje się odrobinę soku z cytryny i 10 dag piersi z kurczaka. Całość należy dusić 20 min.).
Dzień 5
Śniadanie. Sok pomarańczowy i winogrona.
Obiad. Dwa lub trzy naleśniki z mąki kukurydzianej z pokrojonym w plastry awokado.
Kolacja. Ryba w sosie cytrynowo-koperkowym.
Dzień 6
Śniadanie. Sok jabłkowy i pomarańcza.
Obiad. Pokrojony i upieczony na grillu ziemniak oraz sałatka z sałaty.
Kolacja. Zupa warzywna.
Dzień 7
Śniadanie. Sok z mandarynek i brzoskwinia.
Obiad. Pierś z kurczaka i sałatka z pomidorów.
Kolacja. Makaron z gotowanymi warzywami, np. z cukinią, marchewką i kapustą pekińską, doprawiony sosem sojowym, łyżeczką oleju, łyżeczką miodu oraz czosnkiem.
W razie uczucia głodu, można sięgnąć po owoce. Należy pamiętać jednak, aby jeść ich tyle tylko, aby zaspokoić głód, natomiast nie przejadać się nimi.
W ciągu pierwszego tygodnia dieta pozwala chudnąć nawet do pół kilograma dziennie. Po tym czasie tempo chudnięcia jest wolniejsze i traci się około dwóch kilogramów w ciągu tygodnia. Dietę powinno się stosować przez miesiąc.
Dieta polecana jest wszystkim tym, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Diety nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące, dorastająca młodzież czy dzieci. Osoby, które cierpią na wrażliwy żołądek mogą zareagować na dietę biegunką i wzdęciami. Dietę stanowczo odradza się osobom z dużą nadwagą oraz wysokim ciśnieniem.
fruit_juice1