Miód manuka – właściwości dla zdrowia

14 kwietnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Od wieków powszechnie znane jest dobroczynne i zdrowotne działanie miodu. Jednak współczesne badania pokazują, ze tylko Miód Manuka zawiera wyjątkowo silne właściwości zdrowotne, które wyróżniają go z pośród innych miodów.

 

Miód Manuka pochodzi z kwiatów krzewu, który czasami osiąga rozmiary niewielkiego drzewa zwanego herbacianym (Leptospermum). Kwiaty te nadają miodowi bardzo wysokie stężenie naturalnie występującego komponentu zwanego methylglyoxal. To właśnie methylglyoxal, jak pokazują badania naukowe.

ma

Jest głównym czynnikiem wpływającym na silne, unikatowe właściwości Miodu Manuka oraz jego dobroczynne i zdrowotne działanie. Miód Super Manuka jest wyjątkowy, ponieważ jako jedyny na świecie zawiera najwyższe stężenie methylglyoxalu, zapewniające nadzwyczajne korzyści zdrowotne.

Ten szczególny, bogaty i złożony w smaku miód pochodzi z dziewiczych i niezanieczyszczonych rejonów wschodniego wybrzeża Australii. Jest także antyoksydantem, który pomaga wzmocnić odporność i witalność całego organizmu.

Jak stosować Miód Manuka?

Spożywać 1-2 łyżeczki miodu (10 g) do 4 razy dziennie, aby uzyskać dobroczynne działanie. Można tez stosować
Miód Super Manuka, jako normalny środek słodzący np. do musi, w gotowaniu lub na kanapki.

Do czego stosuje się Miód Manuka?

Miód Super Manuka posiada:

– korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz na dobroczynna _orce bakteryjna
– stymuluje układ odpornościowy i podnosi witalność organizmu
– zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
– miód Super Manka ma bardzo pozytywny wpływ na skórę

Czy są naukowe dowody?

Na to, że Miód Manuka naprawdę działa? Choć miodu używano od wieków w leczeniu różnych dolegliwości, jednak do niedawna był znacznie niedoceniany. Miód Super Manuka zyskuje teraz akceptacje współczesnej medycyny, jako środek alternatywny, dzięki swoim silnym właściwościom zdrowotnym. Niedawne badania przeprowadzone na Wydziale Bioniki Molekularnej i Mikrobowej Uniwersytetu w Sydney wykazały, ze Miód Super Manuka zneutralizował każdy rodzaj bakterii, w tym oporne na antybiotyki „super zarazki”. Jest to przypisywane zawartemu w miodzie methylglyoxalowi.

Właśnie dlatego w Miodach Super Manuka jest podawana ilość methylglyoxalu, np. 400MGO. Im wyższy wskaźnik Methylglyoxalu, tym wyższy poziom dobroczynnego działania miodu. Każda partia Miodu Super Manuka jest niezależnie testowana pod katem wysokości stężenia methylglyoxalu w laboratorium naukowym z międzynarodowa akredytacja i certy katem NATA. Wszystkie produkty Super Manuka są w 100% naturalne. Miody nie są kremowane (tak jak miody Nowo Zelandzkie), wiec krystalizują się w naturalnym procesie. Poza tym, Miody Super Manka nie zawierają żadnych sztucznych konserwantów, barwników ani aromatów.

supermanuka.pl