Oczyszczanie organizmu na wiosnę

2 kwietnia 2014, dodał: Sandra Krupa
Artykuł zewnętrzny

Wiosna to świetny czas aby o sobie zadbać. Zbędne kilogramy po zimie warto zrzucać zdrową dietą, która dodatkowo wzmocni nasz organizm i pomoże w przejściu tzw. przesilenia wiosennego. Mam dla Was kilka propozycji na koktajle, które warto wykorzystać do drugiego śniadania czy podwieczorku zamiast popularnych przekąsek. W części pierwszej zaprezentuję koktajle warzywne. 

fruit and vegetable wash soak homemade natural

Część osób bardzo sceptycznie podchodzi do koktajli warzywnych, a to właśnie one są bombą witaminową. Smak można poprawić dodając jogurt czy mieszając warzywa z owocami. Ważne jest to aby smakowało i aby miksować fantazyjnie wszystko co mamy pod ręką !

Koktajl pomidorowy

Składniki:

– 1 litr gęstego soku z pomidorów

– 3 łodygi selera naciowego

– 1 pokrojona cebula

– pęczek drobno posiekanego koperku

– szczypta soli i pieprzu

– pół łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Pokrój, wymieszaj i zmiksuj wszystkie składniki. Na koniec dopraw do smaku.

800px-Tomato_Juice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koktajl buraczano-czosnkowy

Składniki:

– 2 starte buraki ćwikłowe

– 1 starty seler

– 3 ząbki czosnku

– 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki

– 1 łyżeczka startego chrzanu

– szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki, dopraw i rozcieńcz odrobiną wody niegazowanej.

Koktajl warzywny

Składniki:

– 100 ml soku pomidorowego

– 2 średnie ogórki

– 1 łyżeczka bazylii

– 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

Pokrój drobno ogórki i zmiksuj je z bazylią. Powstały napój zmieszaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i sokiem pomidorowym.
BroccoliCucumberGreenJuice-850x567

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koktajl zielony

Składniki:

– 3 marchewki

– 3 liście jarmurza

– 2 selery

– rzepa

– kilka liści szpinaku

– pół kapusty

– pół pietruszki

– pół cebuli

– 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Wymieszać dokładnie i dodać wody.

Sok z pietruszki

Składniki:

– pietruszka, cała natka

– 1 cytryna

– 1 łyżeczka miodu

– woda

– mięta lub ogórek

Przygotowanie:

Z pietruszki oberwij listki i wrzuć do naczynia miksującego, dodaj 3 łyżki wody i miksuj. Następnie przecedź przez sitko, dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu. Pij schłodzony z listkiem mięty lub ogórkiem.

Warzywny szejk

Składniki:

– 175 g marchewki

– 100 g selera

– 100 g szpinaku

– 100 g sałaty

– 25 g pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki myjemy dokładnie, suszymy i wrzucamy do wyciskarki. Wyciskamy sok. Na koniec dodajemy natkę z pietruszki i pijemy. Ten sok rewelacyjnie oczyszcza i zapobiega odkladaniu się toksyn. Zarówno marchew, sałata i szpinak jak i seler wspomagają regenerację wątroby i układu limfatycznego. Wspomagają dodatkowo trawienie. Natka pietruszki to bomba witaminy C, naturalnego antyoksydantu.

Sok z kapusty

Składniki:

– główka kapusty

Przygotowanie:

Główkę kapusty myjemy i ćwiartujemy, po czym przepuszczamy ją przez sokowirówkę. Sok przelewamy do szczelnego naczynia i trzymamy w lodówce. Pijemy 2 szklanki dziennie przez tydzień. Sok z kapusty jest doskonały na detoks wątroby oraz jelita.

Dietetyk Sandra K.