Domowe krakersy

14 marca 2014,
dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 szkl mąka
120 gr masło
100 gram ser
1/2 łyżeczki papryka ostra
2 łyżki papryka słodka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylia
1/2 łyżeczki sól czosnkowa
1/2 szkl woda
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
W misce mieszamy mąkę, masło, sól, wodę oraz sodę oczyszczoną. Z zawartości miski wyrabiamy ciasto na jednolitą, sprężystą masę. Jeśli się lepi dodajemy mąki. Dodajemy przyprawy( paprykę ostrą i 1 łyżkę papryki słodkiej, oregano i bazylię) i ugniatamy tak by rozeszły się po całym cieście.
Ser ścieramy na najdrobniejszym oczku, również dodajemy i rozrabiamy.
Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Smarujemy resztą papryki słodkiej. Wycinamy dowolny wzór i układamy na wysmarowanej blaszce.
Pieczemy w 180 st. Pierwsza partia piekła mi się 20 minut, następne coraz krócej (ok. 10). Długość pieczenia zależy od tego jak bardzo maja być chrupiące.
Ja podałam z sambal oelek :)

Składniki:

  • 2 szkl mąka
  • 120 gr masło
  • 100 gram ser
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra
  • 2 łyżki papryka słodka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 1/2 łyżeczki sól czosnkowa
  • 1/2 szkl woda
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona

Receptura:

W misce mieszamy mąkę, masło, sól, wodę oraz sodę oczyszczoną. Z zawartości miski wyrabiamy ciasto na jednolitą, sprężystą masę. Jeśli się lepi dodajemy mąki. Dodajemy przyprawy( paprykę ostrą i 1 łyżkę papryki słodkiej, oregano i bazylię) i ugniatamy tak by rozeszły się po całym cieście.

Ser ścieramy na najdrobniejszym oczku, również dodajemy i rozrabiamy.

Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Smarujemy resztą papryki słodkiej. Wycinamy dowolny wzór i układamy na wysmarowanej blaszce.

Pieczemy w 180 st. Pierwsza partia piekła mi się 20 minut, następne coraz krócej (ok. 10). Długość pieczenia zależy od tego jak bardzo maja być chrupiące.

Ja podałam z sambal oelek :)

Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/

file1394837364



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.