Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej
Artykuł zewnętrzny
Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej
(20 kąsków)
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),
- 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy np. Dijon
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam Oleju Beskidzkiego)
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je solą i pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
- W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę i olej, po czym wmieszaj sok z cytryny. Owiń paski kurczaka boczkiem.
- Ułóż kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż boczek stanie zarumieniony i chrupiący.
- Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.
Smacznego!