Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej

12 marca 2014,
dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej

(20 kąsków)

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),
  • 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy np. Dijon
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam Oleju Beskidzkiego)
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je solą i pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę i olej, po czym wmieszaj sok z cytryny. Owiń paski kurczaka boczkiem.
  3. Ułóż kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż boczek stanie zarumieniony i chrupiący.
  4. Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.
Smacznego!

file1394649322



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...