Smażona polenta z kurkami i kurczakiem
250 g kaszki kukurydzianej
40 g startego parmezanu
4 szklanki wody
2 łyżki masła
300 g filetów z piersi kurczaka
200 g kurek
100 g świeżego groszku
2 łyżki śmietany 30 %
sól, pieprz, papryka słodka, curry
osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
podgrzewać mieszając 30 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan ( trochę zostawić do posypania potrawy) i 2 łyżki masła,
przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni,
piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą pieprzem, curry i papryką,
obsmażyć na patelni, dodać oczyszczone kurki, chwilę smażyć,
następnie dołożyć groszek, chwile smażyć,
wlać śmietanę, doprawić, dusić kilka minut,
podawać z polentą,
posypać startym parmezanem