Starowierskie pierogi z ziemniaków z pieca
Prosty przepis na pierogi z pieca, którego głównym bohaterem jest ziemniak. Nie jest tym razem składnikiem farszu – z niego powstanie ciasto. Przepisu nauczyłam się w małej Starowierskiej wiosce na Podlasiu, skąd pochodzi moja mama. Starowierzy to mniejszość etniczna i religijna, przybyła z Rosji na tereny Polski już w XVIII wieku. Warto zapoznać się z bogactwem ich kultury. Prostym sposobem aby zasmakować tej różnorodności jest wypróbowanie przepisu na jedno z ważniejszych dań ich kuchni :)
Ciasto:
1 kg ziemniaków
około 0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
sól
Ziemniaki gotujemy (najlepiej w mundurkach), studzimy, obieramy i mielimy. Dodajemy surowe jajko i ugniatamy ciasto dosypując mąkę oraz szczyptę soli. Nielepiące się i ścisłe ciasto formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Formujemy placki i nakładamy farsz. Sklejamy brzegi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Propozycje farszów, jakie robiła moja babcia:
1. Farsz z kapusty:
0,5 kg pokrojonej kapusty kiszonej i 1/4 główki białej poszatkowanej kapusty
1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 rozmarynu, liść laurowy, pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
Kapustę kiszoną płuczemy (jeśli jest zbyt słona) i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając, dorzucamy kapustę białą oraz przyprawy. Smażymy razem około 30 minut, często mieszamy.
2. Farsz z marchewki:
3 duże marchewki
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut. Przygotowujemy klasyczną zasmażkę z masła i mąki, powoli mieszamy z marchewką.
3. Farsz z twarogu:
0,5 kg twarogu
1 jajko
sól, pieprz
Do twarogu wbijamy jajko i mieszamy ze szczyptą soli oraz pieprzu – gotowe – nakładamy na pierogi pieczemy!
4. Farsz z grzybów:
1 kg grzybów (najlepiej podgrzybki i prawdziwki)
2 cebule
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól, pieprz
Podsmażamy cebulę, po paru minutach dodajemy przebrane, opłukane i pokrojone grzyby. Dodajemy sól, pieprz oraz masło i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.