Indyjska zupa z cukinii

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

800 g cukinii,

½ cytryny,

2 małe cebule,

1 ząbek czosnku,

starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśniety przez praskę,

3 łyżeczki przyprawy curry,

200 ml mleka kokosowego,

500 ml bulionu warzywnego z kostki,

łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

ZucchiniSoup1

cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać) i pokroić w kostkę. Cebule przesmażyć na oliwie przez ok. 2 min., dodać przyprawę curry, wymieszać. Dodać cukinię z czosnkiem. Wlać mleko kokosowe oraz bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. W międzyczasie odłożoną cukinie pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nalać do miseczek, udekorować. Posypać odrobiną curry.

nadesłała Marta