10 najdziwniejszych, ekstremalnych potraw świata

10 lutego 2014, dodał: Milena999
Artykuł zewnętrzny

Mówi się, że co kraj, to obyczaj. Także kulinarny. Dania, które w jednej części świata uchodzą za przysmaki, w innych budzą niesmak i niedowierzanie. Poniższy ranking zawiera 10 potraw, których przeciętny Polak nie miałby ochoty wziąć do ust.

10. Cuy – kultowe danie na Ekwadorze

To znana nam doskonale… świnka morska, podawana w całości, wraz z wąsikami i pazurkami. Serwuje się ją bez zbędnych dodatków i przypraw, grillowaną na rożnie. Mniej popularne formy to cuy faszerowana warzywami albo gotowana w zupie. Ekwadorczycy zjadają kilkadziesiąt milionów świnek rocznie ze względu na ich wyjątkowe wartości odżywcze.
cuy-de-criadero

9. Escamoles – meksykański przysmak

Z pozoru wygląda całkiem normalnie, jak danie z białej fasoli. W rzeczywistości są to jednak jaja czarnych meksykańskich mrówek. Ponoć w smaku są maślane i lekko orzechowe. Podaje się je najczęściej wraz z zestawem warzyw.
escamoles

8. Barany mongolskie

Mongołowie lubią tłusto jadać, a barany są ich przysmakiem narodowym. Dbają przy tym, by żadna część się nie zmarnowała. Popularne są gotowane baranie łby (razem z sierścią i kośćmi), herbata z baranim łojem, móżdżek zapiekany w kokilce. Jednak prawdziwy rarytas, serwowany tylko specjalnym gościom to… gotowane oko baranie, które zwyczajowo popija się ciepłą wódką.

glowa barana
7. Chipsy z Kambodży

Są chrupiące i mocno solone, turystom smakują wybornie. Cóż więc z nimi nie tak? Otóż produkowane są z odpowiednio przesmażonych pająków, cykad i świerszczy. Aż strach pomyśleć co nam trzeszczy między zębami!

 

pajaki
6. Koreańska Sanakii

To niewielkie ośmiornice, których konsumpcja nie jest szokująca, zwłaszcza dla zwolenników owoców morza. W Korei jednak ośmiornice… żyją! Ich macki nie tylko intensywnie skręcają się na talerzu, ale także w żołądku, a samo zjedzenie uznać można za akt prawdziwej odwagi.

Korean.cuisine-Sannakji.hoe-01

5. Surstromming – śledź ze Szwecji

Śledzie są bardzo popularne i smaczne pod warunkiem, że nikt ich nie przechowuje w szczelnie zamkniętej puszce przez rok. Szwedzi łowią śledzie w okresie tarła, patroszą i umieszczają w beczkach z solą, a kiedy rozpoczyna się proces fermentacji, kiszą je w puszkach. Tak przygotowane ryby wydają z siebie niewyobrażalny odór. Zalecane jest otwieranie puszek na zewnątrz lub pod wodą, najlepiej w starej odzieży, gdyż aromat błyskawicznie przenika wszystko i utrzymuje się bardzo długo.

sledz
4. Penis z Dalekiego Wschodu

Okazuje się, że na Dalekim Wschodzie bardzo popularne są penisy wołowe. Można kupić je w supermarkecie zupełnie tak jak u nas kurczaka. Popularne są penisy gotowane na parze i smażone. Co odważniejsi zjadają je… na surowo!
penis

3. Azjatycka kopi luwak

 

To najdroższa na świecie kawa, której nasiona pozyskuje się z… odchodów drapieżnego ssaka z rodziny łaszowatych. Łaskun zjada tylko najlepsze owoce kawowca, a że trawi tylko ich miąższ, nasiona są zbierane w postaci nienaruszonej. Ponoć w drogach pokarmowych łaszkuna tracą gorycz i nabierają łagodnego aromatu.
kawa-kopi-luwak-sumatra

2. Weselny wielbłąd

Potrawą zazwyczaj serwowaną przez Beduinów podczas uroczystości weselnych jest grillowany wielbłąd. Faszeruje się go mięsem owczym i drobiowym, a do smaku dodaje migdały, pistacje i orzechy piniowe. Z pewnością jedzenia wystarczy dla sporej grupy biesiadników!
wielblad

1. Azjatycki balut

To przysmak mieszkańców Laosu, Wietnamu i Kambodży, zasłużenie zajmujący pierwsze miejsce. Balut jest niczym innym jak kaczym jajkiem z dobrze uformowanym zarodkiem w środku. Zarodek zjada się wraz z kośćmi i dziobem, a dla smaku doprawia solą, chili i octem.
balut

Smacznego!

 zobacz również:

Lady Gaga – szokujące stylizacje

Najbardziej znienawidzone polskie celebrytki

Największe usta świata i ich właścicielka – Kristina Rei

Operacje plastyczne znanych gwiazd

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...