Zapiekanka z trzema serami

20 lutego 2014, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 80 dag małych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
  • 20 dag miękkiego sera typu feta
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
  • 5 dag sera pleśniowego
  • 5 dag sera żółtego
  • Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
  • Sól
  • Mielone biały pieprz
  • Olej do posmarowania formy

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku.
  • Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.

 

file1391778796