Zapiekanka z trzema serami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 80 dag małych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
- 20 dag miękkiego sera typu feta
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 jajko
- 8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
- 5 dag sera pleśniowego
- 5 dag sera żółtego
- Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
- Sól
- Mielone biały pieprz
- Olej do posmarowania formy
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku.
- Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj.
- Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.