Sernik czekoladowy z karmelem
Składniki: (na 4 małe serniczki lub małą tortownicę)
Spód:
50 g okruszków ciastek pełnoziarnistych (bezglutenowych),
garść mielonych orzechów,
czubata łyżka masła;
Sernik:
250 g mielonego sera (pół na pół sernikowy i mascarpone),
100 g czekolady (50 g białej i 50 g gorzkiej, bezglutenowej),
100 ml śmietanki kremówki, 1 duże jajko,
40 g drobnego cukru (do sernika ciemnego),
1 łyżka skrobi kukurydzianej;
Polewa karmelowa:
karmel z mleka skondensowanego lub trochę cukru,
masło i śmietanka,
orzechy do posypania.
Przygotowanie: spód: Masło roztopić. Wszystkie składniki wymieszać. Niewielką tortownicę lub kilka mniejszych foremek wyłożyć pergaminem. Na dno położyć okruszki, można też na boki i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 min. Sernik: Czekoladę rozpuścić z kremówką (oddzielnie białą i ciemną). Do ciemnej dodać cukier. Ser, jajka i skrobię zmiksować na gładką masę. Wlać ganache i zmiksować. Można podzielić masę na pół i do jednej wlać biały a do drugiej ciemny. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 40 min. w temperaturze 150°C, aż środek będzie lekko ścięty i nie będzie się trząsł. Polewa karmelowa: Puszkę mleka gotować 3-6 godz., jak kto lubi, przestudzić, wyjąć z puszki i wymieszać z masłem i kremówką aż wyjdzie sosik. Można wylać mleko z puszki i gotować w rondlu, mieszając, aż się skarmelizuje. Można też spalić trochę cukru, a potem rozpuścić z masłem i kremówką. Serniki polać karmelem i posypać orzechami.
nadesłała: Marta