sałatka z kulkami ziemniaczano-rybnymi
Artykuł zewnętrzny
300 g ugotowanych ziemniaków
200 g makreli wędzonej bez ości
1 jajko
bułka tarta
1 mozzarella
100 g pomidorków koktajlowych
pietruszka ozdobna
sałata lodowa
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka
- ziemniaki ubić, dodać makrelę, jajko, wymieszać na dość gładką masę,
- dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową,
- formować małe kulki, obtoczyć w bułce, smażyć na głębokim oleju na złoty kolor,
- na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną, porwaną na kawałki sałatę,
- dodać pokrojone na pół pomidorki i porwaną na kawałki mozzarellę,
- dodać listki pietruszki,
- polać oliwą i octem, posypać solą i pieprzem,
- na całości ułożyć kuleczki